יוקר המחיה בישראל 2014 . הבחירה שלכם

הצבעתם בבחירות וזה לא ממש שינה את מצבכם הכלכלי. בסה״כ, אתם ממלאים את ״חובותיכם״ האזרחיות: עובדים, משלמים מיסים, מצביעים בבחירות, ונראה שהדבר הזה לא עובד בשבילכם כלכלית, בכל מה שקשור ליוקר המחיה.

אתם מרגישים אולי מעט חסרי אונים. אתם מרגישים את הרחש שעובר בחברה הישראלית בשבועות האחרונים, אתם רוצים לעשות ״משהו״ אבל לא בטוחים בכלל מה אתם יכולים לעשות.. הרי אתם לא תארגנו עצרת מחאה, וגם החרם על המילקי או הקורנפלקס נראה לכם לא ברור ולא אפקטיבי… אתם גם כנראה לא יורדים מהארץ, או לא בכלל, או לא בקרוב, אבל אתם ממש ממש רוצים לעשות משהו בשביל שינוי.

כולנו רוצים לשנות, רוצים שיהיה לנו יותר טוב, רוצים להרגיש שאנחנו משפיעים, גם על עצמנו וגם על הסביבה. אבל לרוב אנחנו מרגישים מוגבלים, שהאפשרויות שלנו להשפיע מוגבלות.

אני רוצה להציע לכם לפחות איזור אחד בחייכם שבו אתם יכולים להשפיע. מקום שבו אתם יכולים לעשות שינוי. שינוי מהותי גם בשבילכם וגם בשביל הכלכלה. דברים פשוטים, לא מורכבים בכל מיני מישורים בחיים. אני רוצה להתרכז בכם כצרכנים והאפשרויות שלכם כצרכנים. איך אתם כצרכנים יכולים להשפיע ולשנות את מצב יוקר המחיה בישראל, מצבכם ודרגות החופש שלכם.

אני מקווה שבסוף הפוסט תרגישו יותר מרחב נשימה, ותצאו לדרך שבה תרגישו שיש לכם יותר אפשרויות ויותר שליטה.

הרקע

הרחש הציבורי המתחדש סביב יוקר המחיה בישראל עורר אצלי מחדש את חלק מהדברים היסודיים שבגלל התחלתי את הבלוג הזה. אכן, בשנתיים שהבלוג הזה קיים אני מתעסק וכותב בעיקר על קניה וצרכנות של ציוד ספורט, פנאי, טיולים, אבל כתבתי גם לא מעט על נושא הצרכנות החכמה.

הדיון הציבורי על בעיית יוקר המחיה בישראל הוא בנפשי. חלק מהנושאים שכתבתי עליהם בבלוג התחילו ויש להם מקום ותפיסה יותר רחבה מאשר רק בתרבות הפנאי.שילוב של שני הדברים עורר אצלי את הרצון לשתף אתכם בצורה יותר רחבה על מה זה אומר להיות צרכן חכם בישראל של 2014, ובכלל.

אני קורא בשקיקה בשבועות האחרונים עשרות פוסטים ומאמרים על המאבק ביוקר המחיה, על הירידה מארץ, על חרמים כאלה ואחרים ועוד ועוד… ובסוף זה חוזר לשאלה, מה אני עושה ? מה אני יכול לעשות ? מה אני יכול לעשות כשאני מרגיש שכל השיטה כאן בעייתית מהיסוד, שזה לא רק מוצר כזה או אחר.. יוקר המחייה הוא מערכות שלמות שפועלות נגדי במקום בשבילי, מערכות שלמות של מסחר שבמקום להתחרות על הכיס שלי, מנהלות קרטל של ממש ומחככות ידיים בהנאה על הבורות שלנו ותחושת אוזלת היד שלנו.

point_of_no_return1

האחריות

אז חשבתי על זה הרבה, וחזרתי למקום שעליו אני כותב כבר הרבה זמן והוא האחריות שלכם כלפי עצמכם. כתבתי את זה בבלוג המון על פציעות, על הגוף, אבל אני רוצה, בפוסט הזה, לכתוב על האחריות שלכם על חייכם כצרכנים. זה המקום הקטן, שיכול להפוך לגדול מאד. המקום שבו אתם יכולים להלחם במערכות שאתם מרגישים שהם גדולות מכם ובלתי מנוצחות. אתם יכולים לצאת מהמשחק איתם לחלוטין. לא חרם, לא ״חינוך״ כי אם שבירת החוקים. בעיקר כי כצרכנים יש לכם היום אלטרנטיביות יותר משהיה לכם אי-פעם.

יש סיבות רבות ומגוונות לבעיית יוקר המחיה בישראל. יש הרבה מרכיבים בסדרי גודל שונים, פוליטיים, חברתיים וכלכליים. יש כאלה שאין לכם עליהם השפעה, או שיש לכם השפעה פחותה ולא ישירה, ויש כאלה, כמו צרכנות, שעליהם יש לכם השפעה ישירה. לכל אחד ואחת מכם.

אתם כולכם צרכנים. יש לכם ארנק, ואיתו אתם צורכים, גם מוצרים וגם שירותים. עד לפני לא הרבה שנים הארנק שלכם היה מאד מוגבל באפשרויות היכן להוציא את הכסף, אבל העולם נהייה שטוח (ספר מומלץ לקריאה), והאפשרויות שלכם גדלו.

הקרטלים הפיננסיים והמסחריים בישראל צריכים את הכסף שלכם, הארנק שלכם הוא המפתח לקיום שלהם. כשאתם מזרימים להם את הכסף שלכם, אתם נותנים חמצן לאותה מכונה שאחרי זה ממשיכה לעשוק אתכם. בדיוק בגלל זה אני לא מאמין בחרם על מוצר כזה או אחר, כי ברגע שאתם ממשיכים לצרוך מוצרים אחרים, אתם ממשיכים לתחזק את השיטה וכך השיטה לא תשתנה. השיטה צריכה להשתנות.

הדרך היחידה לגרום למשהו לגווע, צר לי שזה נשמע כך, היא להפסיק להזרים לו את החמצן שהוא צריך. והחמצן הזה הוא הכסף שלכם. אתם מחליטים לאן הכסף שלכם הולך, וכשיש לכם אלטרנטיבות, אתם כבר לא שבויים. אתם צריכים להכיר את האלטרנטיבות.

ethics-and-compliance

התהליך

אז כמו שכתבתי בפוסט המקדים, זה דורש מכם להחליף תקליט. תקליט בתפיסה הצרכנית שלכם. להפסיק להתייחס לעצמכם כחסרי אונים, ולהפסיק עם הרחמים העצמיים. להתחיל לעשות תהליך, ולפעמים בתהליך צריך לעשות שינויים גדולים. אפשר להערך אליהם, ואפשר לעשות אותם באופן מדורג, אבל צריך להיות עיקבי ונחוש.

כדי לנצח במאבק, צריך עקביות. זאת מילת המפתח. הם בונים על חוסר העקביות שלכם.. יתנו לכם מלקי בשקל ותחזרו… יתנו לכם קוטג׳ בארבע ותחזרו.. יתנו לכם מכאן, ויקחו מכם במקום אחר, ואז תשקעו שוב בתרדמת..

החלטה.. עקביות.. לעמוד בה.

מה עושים ?

קודם כל עירניים. יודעים. מודעים. אם קראתם עד כאן, אתם כבר בתהליך. עכשיו לומדים כלים ואמצעים שיאפשרו לכם לעשות את השינויים האלה.

יש פער גדול מאד בין לכתוב את הדבר הנכון,לחשוב את הדבר הנכון ללעשות את הדבר הנכון. דבר שאני לומד יום יום בעיקר בעידן הדיגיטלי שהרבה אנשים מוכשרים כותבים הרבה דברים, אבל בפרקטיקה לא באמת מיישמים את מה שהם כותבים או כותבים עליו.

אני פרגמטי, ומי שקורא אותי הרבה זמן יודע שאני כזה. תהיה כאן רשימה גדולה של דברים ושינויים פשוטים שאתם יכולים לעשות ויכולים לחסוך לכם הרבה מאד כסף. לא כולם, כולל אני, עושים את הכל כל הזמן. אף אחד לא מנהל חיים מושלמים 100% מהזמן, ואי אפשר להיות כל הזמן צדיק, צודק. אז תפסיקו להיות קשים עם עצמכם, ולחפש שלמות. אין שלמות.

מצד שני, הדברים לא מסובכים. לא צריך עכשיו לשבת שבועות וימים מול המחשב רק כדי להיות מסוגל לקנות באינטרנט (אחד הכלים החזקים שיוזכר כאן בכמה מישורים). צריך להעז פעם, פעמיים, להכיר כמה כלים פשוטים ואז לצאת לדרך וזה נהיה פשוט ומהיר.

אגב, לא כל האמצעים הם קניה באינטרנט מחו״ל. אכן מדובר בשוק שטוח ועצום שיש בו אפשרויות מגוונות ורבות, אבל אפשר ואף רצוי לעודד צריכה בארץ מיצרנים ויבואנים שמנהלים מסחר הגון ותמחור הגון. אני אתייחס לכך. בנוסף, יש שירותים שאי אפשר לצרוך מחו״ל וצריך לדעת איך לצרוך גם אותם בארץ באופן יותר חכם.

toolbox

האמצעים

הרשימה שכאן, מבוססת על הפוסט המקדים, היא רשימה חלקית של מקומות בחיים ורעיונות שלי לשינויים/פתרונות/תיקונים שבה אתם יכולים להיות צרכנים יותר חכמים, ואלטרנטיבות וגישות שעליהם אולי לא חשבתם. אני לא יכול לפתור לכולם את כל הבעיות (הלוואי והייתי יכול), אבל אני יכול להציע כאן רעיונות שמכל ספקטרום ההכנסות במשק כל אחד יוכל למצוא משהו  שהוא יכול לעשות.

זאת לא רשימה מושלמת, ואני לא עושה בחירות מושלמות, יש עוד אפשרויות ואלטרנטיבות, זה כל היופי. אתם כמובן מוזמנים להוסיף בסוף בתגובות. זאת רשימה של שינויים שאני עשיתי בחיים שלי, חלקם בשלמות, חלקם באופן חלקי, אבל הם עשוי שינוי מהותי בדפוסי הצרכנות שלי והיכן אני מוציא את הכסף שלי.

אני רוצה להראות לכם שאפשר אחרת, ולהראות לכם בכמה תחומים בחיים אתם יכולים לעשות שינויים, ולהראות לכם כמה הם יכולים להיות פשוטים וקלים.

לקנות בארץ או בחו״ל?

אתם תראו כאן לא מעט התייחסות להזמנות באינטרנט מחו״ל, בעיקר כי היום מדובר באפשרות זמינה ובאלטרנטיבה ראויה מבחינת עלויות. זה בהחלט לא האפשרות היחידה או העיקרית. אין כאן קריאה לרכוש הכל מבחוץ. אני בהחלט מאמין שצריך לרכוש גם בארץ, וכל מה שאני יכול, ובטח ובטח שכל מה שמבוסס על טריות, יוזמה וייצור מקומי אני בעד. אבל, יש אבל, לרכוש בארץ במקומות שמשרתים את האינטרסים שלכם, ששומרים את הכסף במעגל החברתי והכלכלי הראוי ולא הולכים ל one way street של עושק. אתם תראו לזה התייחסות בצרכנות בנושאי אוכל, ביגוד ועוד.

כן, אני מאמין בכלכלה מקומית ואפילו בכלכלת קהילה, ובצריכה שמשאירה את הכסף במעגלים הקרובים לקהילה, אבל לא תמיד האפשרות קיימת, ולא תמיד היא הדבר הצרכני החכם,הנכון ואף הראוי. זה נהדר לצרוך מקומי, אבל אתם לא צריכים להפסיד או לשלם ביוקר רק בגלל מישהו נחמד עם כוונות טובות ורעיון עסקי שלא עומד במבחן המציאות של הכלכלה הישראלית. אתם אחראים לעצמכם, לגורלכם, ואתם גם יכולים לקחת אחריות לגורל הקהילה שסביבכם, אבל לא בכל מחיר.

אני רוצה לתת לכם כצרכנים אפשרויות, אתם בוחרים מה לעשות איתן. כל אחד יפעל לפי הקוד המוסרי שלו, אבל בגדול, הקו המנחה שלי אומר שאם אני לא מצליח לקנות בארץ את מה שאני רוצה במחיר שאני חושב שהוא ראוי אני קונה אותו במקום אחר, במידה ואני יכול. הרי אף אחד לא צריך ללמד אתכם לחשוב מה הוא מחיר הגיוני לפריט מסוים כשהיום ברשת אתם יכולים לראות את המחיר שלו בכל העולם.

קניות באינטרנט מחו״ל רשימה הכנות מקדימה

יש לכם כרטיס אשראי בינלאומי ? אם לא תוציאו. נכון, לא לכולם יש או יכולים, אני לא מנסה לפתור את כל בעיות הכלכלה והעוני במדינת ישראל. אבל בשביל חלק מהטיפים כאן, ובשביל חלק גדול מהקוראים האפשרות קיימת, אבל הם לא יודעים איך או חוששים להשתמש בה.

אם אין באפשרותכם להוציא אחד כזה קבוע יש פתרון. כרטיס אשראי בינלאומי של הדואר. אפשר לקנות אותו בכל סניף דואר עם ת.ז. ומינימום סכום ראשוני, אבל אין צורך להיות בעל שום הכנסה או חשבון בנק מסוים. לכרטיס הזה יש גם יתרון שהוא מוגבל בסכום לרוצים להגביל את עצמם, או לאלה שחוששים מקניות ברשת, ומעדיפים לא להשתמש בכרטיס הרגיל שלהם.

אם יש כזה, או הוצאתם כזה, ועוד לא נרשמתם לשירות התשלומים הכי נפוץ באינטרנט, Paypal, תרשמו. הנה מדריך מצולם.

אם אתם לא רשומים לאי-ביי, תרשמו. הנה מדריך מצולם.

תקראו את  הפוסטים שלי בנושא צרכנות אינטרנטית ואיך לקנות ברשת. הנה הקישור לפוסט האחרון והכי עדכני, ממנו תוכלו ללכת אחורה לפי הצורך. זה הבסיס.

אז איך אתם יכולים להפוך את החיים שלכם ליותר זולים, להלחם ביוקר המחיה, ולהקטין את ההוצאה שלכם היכן שהמחירים משתוללים ולא הגיוניים.

הנה רשימה חלקית עם דוגמאות, רעיונות, הסברים וקישורים

fruits

אוכל

אולי הדבר המיידי והכי חם בתקופה הזאת. כל פעם עולה פריט כזה או אחר. אני לא אכנס בכלל לגישות תזונה כאלה ואחרות, כל אחד צורך מוצרים אחרים ויש לו הרגלים שונים.

אבל עדיין, כולנו רוצים להוריד את רמת המחירים והעושק שחברות המזון הגדולות, שמתנהלות כקרטל שמתאם מחירים, מורידות עלינו.

מה אתם עושים ? לא חרם, לא איומים, לא צעקות.. מצביעים ברגליים. חסל סדר רמי לוי, שופרסל, מגה וכו.. אתם לא זולים ולא קונים אתכם במבצע אחד, כי הרי אתם כבר יודעים מצוין שמבצע בצד אחד, משלמים עליו בצד אחר. מבצע הוא לזמן מוגבל, חרם הוא לזמן מוגבל. ולכן, כדי לשנות את השיטה משנים תקליט.

מה עושים ?

כמה רעיונות.

דבר ראשון, אמרנו שלא נכנסים לרשתות הגדולות, אלא הולכים לחנויות/סופרים/מכולות הפרטיות, אלה שמשלמות שכר הגון, אלה שמתמחרות סביר (לשיקולכם), ויש יוזמות נהדרות כמו ״שלנו״ שהם של הצרכנים בשביל הצרכנים. כבר בעצם העובדה שאתם לא דורכים יותר ברשתות הגדולות, אתם מתחילים לעשות הבדל.

תעשו רשימה. כן כן, הדבר הכי פשוט. מי שנכנס בלי רשימה, קונה יותר.

אבל אנחנו יודעים הרי שזה לא מספיק. שהרשתות הן רק חלק מהבעיה והיצרנים הם חלק מהותי מהבעיה. המונופלים הדורסניים של שוק המזון בישראל. אז אני מציע לכם גישה מעט יותר רדיקלית, אבל מעשית לחלוטין ללא קשר לסוג התזונה שאתם צורכים.

כמו שאתם לוקחים אחריות על הארנק שלכם, קחו אחריות גם על גוף שלכם והבריאות שלכם, על הדרך תקבלו בונוס. תפסיקו כמה שאפשר עם מוצרים מעובדים. למינימום ההכרחי. הביזנס הגדול של חברות המזון הוא המזונות המעובדים, כל מה שמגיע בשקית, באריזה, בקופסא, שיש לו חיי מדף ארוכים. זה לא בריא לכם, וזה לא בריא לארנק שלכם.

תשתדלו לאכול כמה שיותר ולצרוך כמה שיותר מזונות שקרובים לצורתם המקורית. זה לא דיון על טבעונות או פליאו או כל דבר אחר. פשוט תצרכו חומרי גלם במקום אוכל מעובד. רק בזה תורידו לכמעט אפס את כמות הכסף שאתם מכניסים לחברות המזון הגדולות, כי המזונות המעובדים הם אלה שבשליטתם המלאה, והם אלה שאין לכם שום יכולת להעריך את רמת התמחור שלהם, שלא לדבר על בריאותם.

עוד צעד קטן קדימה הוא לרכוש את אותם מוצרים במקומות המיועדים לכך: ירקות אצל ירקן,בשר אצל קצב, לחם במאפייה וכו…

מה זה נותן ? לפעמים בשקל זה עשוי להראות יותר יקר, בפועל אתם תקנו פחות. כי כשאתם לא מגיעים לשפע של הסופר אתם יותר מחושבים, יש לכם פחות בלאגן בעיניים ואתם קונים פחות. אתם תספרו עגבניות ומלפפונים ולא תמלאו שקית בדרך למדפי החלב. בנוסף, זה נותן כלכלה מקומית, הכסף שלכם, סביר שעושה דרך יותר מהירה למגדל מאשר לעוד ברוקר דמוי רשת כזו או אחרת שבדרך שעושק את המגדל ואתכם.

אל תגידו אבל… תבחרו מה נכון בשבילכם, אל תתרצו למה זה קשה או בלתי אפשרי, משהו מההנ״ל בטוח אפשרי. זה רק עניין של החלטה.

Hand with money and toy car

בנק

אולי התחום הכי בעייתי. ואכן הוא מאד בעייתי כי אין בו שום תחרות אמיתית, והמדינה למעשה לא מאפשרת שום תחרות. זהו שוק שמזכיר את השוק הסלולארי לפני המהפכה.

ובכל זאת, יש כמה דברים קטנים שאתם כן יכולים לעשות.. זוכרים את כל התיספורות ? את הבנקים שלוו לגדולים ?

צאו מהבנקים הגדולים. צאו מהמקומות שבהם משחקים עם הכסף שלכם במקומות שאתם לא מעוניינים. תהיו בוגרים וקחו אחריות.

יש מספיק בנקים קטנים או בינוניים שישמחו לקבל אתכם כלקוחות, חלקם אפילו מציעים תנאים טובים יותר כמו חשבון הפוך באיגוד, ללא עמלות לבעלי הכנסה מסוימת, וכו.. כן, הם לא מושלמים, וגם הם כנראה מרוויחים עלינו הרבה יותר ממה שצריך, אבל זה עדיין רע במיעוטו. זה עדיין שינוי. אפשר לעבור, זה לא מפחיד ולא מסובך (עשיתי זאת השנה).

אם אתם ממש רוצים להגדיל ראש, אתם יכולים לשקול להשקיע בבנק אופק. אין לי שום רצון לפתוח דיון אם זה הבנק הנכון או לא, הכיוון או לא, אבל זאת אפשרות. אפשרות שאתם צריכים להכיר וששווה לכם לחקור אותה. בנק אופק הוא נסיון להקים בנק קואופרטיבי בישראל. אולי זה יצליח, אולי לא, לכם יש את ההזדמנות והאפשרות לקחת בזה חלק. מבין את מי שלא, מבין את מי שכן, אבל הנסיון בפני עצמו ראוי בעיני.

 

פנסיה

כן, הדבר הזה שאתם משתדלים לא לחשוב עליו. זה שיורד לכם מהתלוש כל חודש, ומישהו לוקח את הכסף הזה שאמור להיות שם בשבילכם עוד הרבה שנים, להרבה שנים וגם גוזר עליו עמלה יותר גדולה כנראה ממה שאפשר, וגם משקיע אותו במקומות שאולי לא הייתם מדמיינים.

קחו אחריות.

דבר ראשון, השתמשו בשירות החדש של חברת feex, להשוות את העמלות שאתם משלמים, ולהוריד אותם באופן מיידי. כן מבינים, לא מבינים, תעשו את זה. תחסכו הרבה מאד כסף. היופי שהאתר עושה כבר הכל בשבילכם. אתם לא צריכים להבין כלום.

אבל בהחלט כדאי להבין, ואני ממליץ לכם לקרוא את סדרת הכתבות הזאת של שאול אמסטרדמסקי מכלכליסט. כתוב בצורה פשוטה וברורה. הנה קישור נוסף

Vaude_shirt

ביגוד ונעלי בוגרים

כבר שנים שאני בקושי נכנס לחנויות נעליים וביגוד בארץ. אני עובר ליד חלונות הראווה של קסטרו, פוקס, פולגת ועוד ועוד ולא נכנס.. פלקטים מבחינתי.. אני כבר לא רואה אותם, כמו פרסומות באתרי אינטרנט. כשאני נכנס, לרוב אני מקבל חום מרמת המחירים, ולאחרונה שהתנסנו, גם מהאיכות שהייתה מאד ירודה. אם לא שמתם לב, המחירים בארץ הם הזויים ואין שום סיבה לתחזק את העלויות האלה ואת העושק הזה..

בתחום הזה האלטרנטיבות שלכם אדירות.

מה הן ?

קודם כל, כמובן שיש את חנויות הלואו-קוסט (עלות נמוכה) בארץ. אני אתייחס אליהן בנושאי הלבשת ילדים יותר, אבל יש שם ביגוד למבוגרים. למי שזה מספיק טוב, חנויות כמו ביג-ביגוד, סלקט, ההאנגר ועוד מציעים אפשרויות שפויות במחירים שפויים. האיכות לא תמיד מדהימה, זה נכון, אבל זו אפשרות וחשוב שתהיו מודעים לה.

רוצים מותגים ? רוצים בגדים איכותיים במחירים שפויים ? ארה״ב והעולם מונחים לפניכם עם משלוחים מכל העולם לארץ. בין אם ישיר ובין אם באמצעות חברות mail forwarding שהזכרתי בפוסטים על קניות ברשת.

אתר ״הדוד״ מתחזק עבורכם רשימה של חנויות בתחומים שונים ובהם הפופולאריות ביותר בנושאי ביגוד ששולחות לארץ. יש קלאסיקות כמו Next ויש עוד הרבה הרבה אפשרויות.

מה אני עושה ? אני קונה בעיקר מארה״ב, מאתרים שונים בסיילים, או אפילו במחירים רגילים שהם זולים משמעותית מהארץ ושולח דרך Shipito. שירותי ה mail forwarding שמספקים לכם כתובת אמריקאית ושולחים אחרי זה לארץ, פותחים בפניכם למעשה כמעט את כל האתרים המכוונים האמריקאים לקניות, ויש ענקיים וזולים כאלה, דוגמאת 6pm, ועוד. הנה פוסט לדוגמא שכתבתי על אתרים לקניית ביגוד והלבשת טיולים / אופנה של חברות טיולים, שהן יקרות במיוחד בארץ, אבל זה נכון גם לשאר החברות.

איך בלי למדוד, אתם שואלים ? מי מכם שאוהב בגדים של חברות מסוימות, יודע שיש חברות שבהם המידות אחידות, והגזרות די אחידות. אתם יודעים את המידה שלכם באותה חברה, היא תהיה אחידה לרוחב כל הדגמים של החברה, ולכן קל לקנות בסיכון מינימלי. כמעט ולא נפלתי עם מידה, כי אני קונה בגדים של חברות שאני יודע מה היא המידה שלי בבגדים של אותה חברה.

מה לגבי נעליים ? נושא שאני עוסק בו הרבה בבלוג וכתבתי מדריך פשוט להפליא איך לקנות נעליים ברשת. נעליים בארץ הן עסק יקר, בעיקר נעלי ספורט וגם נעלי נשים. יש לכם אפשרויות בלתי נגמרות בארה״ב ואפשרות שילוח זולות במיוחד. כן, יש בארץ כמה יבואנים שעובדים רזה ויעיל, שנותנים שירות ושמוכרים במחירים שפויים, ואם אתם נתקלים בכאלה, אז תרכשו דרכם ותחזקו אותם. אני בעד רכישה מקומית, אבל לעיתים הבעיה היא קודם כל ביבואנים ולחנויות עם כל הרצון הטוב, אין אפשרות לתת תמחור שאתם קונים.

גם חשוב להיות הגונים, המחיר בחנות ומחיר קניה ברשת הוא לא אותו מחיר. גם בארה״ב. לקניה ברשת יש יתרונות וחסרונות, אבל כלכלית היא בהחלט משתלמת. דבר אחד שאני אישית מאד דבק לגביו, הוא לא להכנס לחנות למדוד ואז להזמין מחו״ל. נכנסתם לחנות למדוד ? את הקניה הראשונה תעשו שם, את הבאות כבר תוכלו לבחור. זה המעשה הראוי בעיני.

החסכון כאן מגיע למאות רבות של שקלים, מאות, אם לא אלפים…

bobux_pinkmj

ביגוד ונעלי ילדים

כל מה שכתבתי מעל על הלבשת בוגרים, תקף גם לגבי הנעלה והלבשת ילדים.

כאן אני דווקא נותן יותר דגש לחנויות הלואו-קוסט בישראל, שכן ביגוד ילדים נוטה לתחלופה גדולה, ליכלוך מהיר ומתאים לזמן מוגבל. אני, אישית, לא רואה סיבה להשקיע כסף רב, מעדיף לקבל בגדים ממשפחה, ואם לקנות אז בחנויות הלואו-קוסט שהוזכרו מעל.

יחד עם זאת, אם אתם רוצים ביגוד של Carters או כל מותג אחר, אין שום סיבה לקנות במחירים המופקעים של הארץ. קנו בארה״ב, בסיילים, שלחו לכתובת האמריקאית בשירות שבחרתם ותטיסו לארץ. תחסכו הרבה כסף, באחריות.

אפשרות נוספת היא כמובן לקנות מהאיביי או מהאתרים הסיניים דוגמאת ali express. זאת אפשרות כלכלית בהחלט, אני פחות אוהב אותה בגלל בעייתיות של מידות, וגם של מקור הבגד. בגד זול מדי מחשיד אותי החל מאיכות ועד ניצול כוח אדם (sweat shops). אני בכל זאת מעדיף לנסות ולקנות ממקורות שאני יודע שקונים מיצרנים הגונים. אל תתנפלו עלי, לפעמים קשה לדעת, וכמו שכתבתי אי אפשר להיות צדיק וצודק כל הזמן, לא מנסה לתקן עולם, אבל מנסה לעשות בחירות יותר ראויות.

נעליים ? אם לא קראתם עדיין על הנעלה מינימלית לילדים, אז הגיע הזמן. לא רק שהנעליים שאתם נועלים לילדים שלכם הן גרועות, הן גם יקרות בארץ בצורה מחרידה ביחס לאלטרנטיבות והן גם נעל שהיא פשוט לא בריאה לכף הרגל של הילד שלכם.

תתחילו לתת את הדעת על הנעליים שאתם קונים לילד, כנראה שגם תחסכו כסף, וגם תתרמו לבריאות שלו. יש אינספור חנויות נעליים בארץ וברשת שאפשר לקנות מהן במחיר הגון, מוצר טוב ובריא, וקישרתי כמה וכמה בדף ההנעלה שלי.

רוב החברות מייצרות דף התאמת מידה שמאפשר לכם לדעת את המידה בלי להכנס לחנות, ולהזמין בבטחה ובשקט ברשת. הנה דף לדוגמא של חנות הילדים הזולה Kidzshooz מאנגליה.

תפסיקו להקשיב למוכרים ומוכרות שלא רק שלא מבינים בהנעלה לילדים, אלא גם לוקחים מכם מחיר מופקע בעבור זוג נעליים גרוע. תקנו בחו״ל, תקנו בארץ ממעט המוכרים ההוגנים, תקנו בארץ בסוף עונה, אל תוציאו יותר מ 100-150 ש״ח על זוג נעליים לילד, אלא אם כן יש לכם דרישות מיוחדות, ותתחילו לחסוך.

שושוז

ציוד לתינוקות

נושא שנגעתי בו בעבר. סל הלידה בארץ הוא יקר, סופר יקר. המחיר של עגלות, מיטות, שידות ועוד הוא שערורייתי..

כמו בקניות בסופר אני מציע לכם לעשות רשימה של מה שאתם צריכים. יד שניה, תמיד טוב. אבל בואו נצא רגע מנקודת הנחה שיש דברים שאתם רוצים חדש. כי אתם רוצים להרבה שנים, או פשוט לא רוצים יד שניה. זה לא פשע, וזה לא חייב להיות סופר יקר.

מה האפשרויות שעומדות בפניכם ?

יש דברים שאפשר לקנות בחו״ל, יש דברים שכדאי לקנות בחו״ל ויש דברים שלא משתלם לקנות בחו״ל.

דוגמאות: לדעתי המחירים בארץ לעגלות תינוק הם שערורייתים. אם אתם רוצים עגלה חדשה, תזמינו מחו״ל החסכון הוא של מאות שקלים. כסאות בטיחות כנ״ל.

אם בארה״ב, אז buy2usa מציעים לכם שילוח ימי זול ומבוטח. זה פתרון נפלא לקניות של דברים גדולים כמו עגלות, מיטות, שידות ועוד… אם יש לכם סבלנות לחכות, מדובר בשילוח זול במיוחד.

ארה״ב מציעה לכם אושר אינסופי ובלתי נגמר של אפשרויות לעגלות וכסאות. מכיוון שאתם משתמשים בשירות שילוח לארץ, אתם יכולים לקנות בכל אתר העולה על רוחכם. אני יכול לספר לכם שכסאות בטיחות קניתי בחסכון של מאות שקלים לכסאות איכותיים ונוחים.

ארץ נוספת ממנה אפשר לקנות ציוד לתינוקות היא גרמניה. גרמניה מציע עושר של מותגים אירופאים וחנויות רשת ששולחות לישראל. בשליחה מחוץ לגרמניה יורד מס גרמני והקניה הופכת לעוד יותר זולה וכדאית. מגיע מהר וכדאי.

בארץ יש חנויות בודדות וחנויות מכוונות שמציעות חלק מההיצע במחירים טובים / סבירים / ראויים. תעשו השוואה, תעשו בדיקה ותבחרו את רמת הסיכון והמאמץ / תזמון שמתאים לכם. יש עוד שיקולים מלבד רק מחיר (כמו זמינות, כמו אחריות או שירות).

יש בארץ מספר יצרנים של בגדים או נעליים, בעיקר לקטנטנים, שמייצרים מוצרים נחמדים, איכותיים ולא יקרים. תמצאו נעליים לדוגמא בדף הנעליים של הבלוג. שמעתם על יצרן/יצרנית כאלה ? המוצר נראה לכם ? המחיר נראה לכם ? תקנו.. עדיף מקומי, כשאפשר.

יחד עם זאת, תזכרו שמדובר בסה״כ בפריטים פשוטים, פריטים קלים לתחזוקה. שום דבר כאן הוא לא מדע טילים, ולא צריך לשלם 1000 ש״ח יותר על עגלה שעולה בארה״ב חצי, רק בגלל שיש ״אחריות״ שלעולם לא תשתמשו בה. ב 1000 ש״ח שחסכתם תוכלו לתקן את התקלות בהרבה פחות, אם יצוצו.

Injury

בתי מרקחת, תרופות, סכיני גילוח

נושא רגיש ומורכב מעט, כי כאן יש גם פריטים שצריכים בזמינות מהירה מעכשיו לעכשיו,יש פריטים ספציפיים שאתם צריכים וגם יש דברים שדורשים מרשם. לא ננסה לפתור את הכל, אבל בהחלט יש מוצרים ״היקפיים״ שבהם אתם יכולים לחסוך הרבה מאד כסף.

מה למשל ?

דיאורדורנטים, תוספי מזון, בשמים, סכיני גילוח, משחות החתלה, קיסמים, משחות שיניים, חוטים דנטליים, שמפו, קרם שיזוף, ועוד ועוד…

אני לא אומר לכם לא להכנס יותר לסופר-פארם או ניו-פארם. כשאתם צריכים, אתם צריכים. אבל אם יש פריטים שאתם יודעים  שאתם צריכים / תצטרכו מראש, אתם יכולים לקנות יותר בזול, מוצרים יותר איכותיים ולהערך מראש.

כמה אפשרויות:

– בתי מרקחת אינטרנטיים בארץ. כן, הקונים המיומנים ברשת נוטים לקנות ישר מחו״ל הרבה פעמים, אבל אפשר לחסוך גם בקניה ברשת בארץ וכמובן שהזמינות יותר גבוהה. לא כמו להגיע לבית מרקחת, אבל יותר מהיר משבועיים המתנה בדואר.

– תחליפים יותר טבעיים, יצרנים יותר קטנים – יש בארץ יצרנים, יבואנים וספקים שמוכרים ברשת, דרך חברים, דרך חנויות פרטיות והמוצרים עוברים פחות ידיים, גם יותר איכותיים, גם יותר זולים וגם כלכלית הכסף שלכם הולך למקום יותר נכון. חפשו אותם. סתם דוגמא: סכיני הגילוח של Xblade, ואני מכיר יוזמות של סבונים, דיאודורנטים ועוד ועוד..

– הזמנה מאתרי אינטרנט / בתי מרקחת אינטרנטיים מחו״ל. ישנם חנויות אינטרנטיות, בתי מרקחת אינטרנטיים אדירים שמציעים היצע גדול ומאד מאד מגוון של פריטים.

אחד הפופולאריים ביותר הוא Chemist Direct, ששולח ישירות לארץ ומציע מוצרים סטנדרטיים יחסית. המחירים בו לא תמיד מדהימים, אבל בהחלט יש מקומות שבהם החסכון הוא גדול מאד.

שני האחרים שמאד פופולאריים בקרב צרכני המוצרים האלטרנטיביים, אורגניים, ״טבעיים״ (לכאורה) יותר וכו הם:

iHerb ו VitaCost

שניהם שקולים ומתחרים זה בזה ראש בראש, ובהחלט כדאי גם להשוות לעיתים. הם מציעים עושר אינסופי של מוצרים בתחומים שונים, מחירים מעולים, המון ביקורות, המון מידע ובעיקר שילוח זול, מהיר וקל לארץ. החסכון כאן יכול להיות אדיר.

עוד יתרון נחמד של האתרים האלה היא שיטת ״חבר מביא חבר״, שבה על כל חבר שאתם מביאים ומבצע הזמנה אתם מקבלים קופון (לרוב 10$).. ככה אפשר בקלילות לצבור במהלך השנה כמה עשרות דולרים לקניות, ולעיתים להגיע לקניה שלכם למעשה בחינם…

Screen Shot 2014-10-07 at 11.53.05 AM

אני מבצע כאן קניה חצי שנתית, בערך, של מוצרים לבית, קניה שבארץ הייתה עולה לי כנראה מחיר כפול. ממליץ בחום להתחיל להשתמש בהם, לחלק מהדברים, לכל הדברים. תחפרו, תחפשו, תשוו. תחסכו הרבה כסף. הנה דוגמא לרשימה שקניתי לאחרונה (68$ כולל משלוח, כ 250 ש״ח), רשימה שניסיתי לבנות בארץ, והגעתי בקלות ל 300-400 ש״ח. אלה קניות שמספיקות לנו לחצי שנה בערך, אם לא לשנה. עם כמה קופונים והקניה הזאת הפכה לקניה של 50 ש״ח בלבד על המשלוח ועוד כמה דולרים שהיו חסרים…

מה עוד ? מחפשים מותגים מוכרים ? יש מקומות בעולם שבהם אותם מוצרים יותר זולים ויכולים להגיע אלייכם עד הבית. למשל, סכיני הגילוח של ג׳ילט עולים באיביי, דרך מוכרים מקוריאה, חצי מחיר ממחירם בישראל, וכן זה כולל משלוח חינם ואין על זה מיסים. כנ״ל תכשיריי אלקטרוניקה שקשורים לתחום כמו מכונות גילוח, מברשות שיניים חשמליות ועוד… תעשו באיביי חיפוש בינלאומי ותמיינו, מבטיח לכם שלא תפספסו.

running shoes

 ציוד ספורט ופנאי

אם אתם קוראים של הבלוג הזה, אתם מזמן כבר רוכשים ברשת. הרשת היא לא המקום היחידי לרכוש. לאחרונה, דווקא בתחום הזה, התחילו להופיע יבואנים קטנים שמביאים נעליים ואף ביגוד במחירים טובים וסבירים.

יחד עם זאת, זה עדיין שוק שסובל מריכזיות ורמת מחירים סופר-גבוהה שלחלוטין לא מוצדקת בעיני. לכן, אני מבצע כמעט את כל הרכישות שלי מארה״ב, בין אם זה נעליים או ביגוד, ושולח לארץ, וחוסך מאות שקלים.

יש בבלוג מדריכים רבים, על איך לעשות זאת ואתה מוזמנים לעיין בהם.

מכשירים סלולריים, צעצועים, גאדג׳טים, מתנות וכו..

כל הורה בישראל כבר כנראה מכיר את רשתות הפיראט האדום, מקס-סטוק ודומותיהן. אם לא, הגיע הזמן.

אלה אלטרנטיבות ראויות לחניות הצעצועים היקרות ויוקרתיות כמו רשתות ToysRus ודומותיהן. לעיתים חלק מהסחורה בהן לא איכותי או שהמחיר לא זול להכל, וחשוב לבחור בחכמה, אבל התמחור בהן הוא יותר מסביר.

אז מה אם אין אפשרות החלפה בכל מקום ? תשקיעו עוד 5 דקות מחשבה במי שאתם קונים לו את המתנה, ככה שלא יהיה צורך להחליף.

רוצים לחסוך יותר ? אבל תצטרכו להזמין מראש. עשרות אם לא מאות אתרי Drop Shipping סיניים מחכים לכם. הם מוכרים ה-כ-ל כמעט, ושולחים לארץ בחינם המון פעמים. עלי אקספרס, דיל אקסטרים, פנדהוויל ועוד ועוד…

אלה חנויות כלבו מקוונות סיניות ענקיות שעובדות עם אלפי ספקים ומוכרות לכם מוצרים דומים/מקבילים/ללא מותג/חיקויים וכו… יש אינסוף אפשרויות ומחירים לעיתים מגוכחים.

הרבה ישראלים כבר רוכשים משם, וגם אתם יכולים. זה פשוט מאד ודורש רק כרטיס אשראי בינלאומי או פייפאל. חשוב לקרוא ביקורות ולבדוק מה אתם קונים כדי לא להתאכזב. חשוב להיות עירני לתעשיית הזיופים, ולדעת שלרוב אלה לא מוצרים מקוריים, גם אם נראים כאלה.

אישית, אני לא מרבה בקניה מהאתרים האלה מהסיבה הפשוטה שגם הרבה פעמים איכות המוצרים זולה, וצריך רמת מיומנות גבוה כדי לבחור מוצרים טובים, יש כמובן את החשש שאלה מוצרים שמיוצרים ב sweat shops של ממש, וגם בעיות שילוח, המתנה ואמינות.

יחד עם זאת, יש ישראלים רבים שרוכשים משם כבר שנים, ומרוצים מאד.

אותו כנ״ל למכשירים סלולריים. אין שום סיבה לקנות בארץ מכשירים במחירים מופקעים אצל היבואנים הקטנים והגדולים. ממה שאני רואה, המכירים מופרזים. יש המון מידע בפורומים ורשתות בארץ היכן לקנות. רק לדוגמא אתר memofish מכיל המלצות רבות על אנשים שרכשו מכשירים מצוינים, מוכרים ובטוחים עם הסברים מדויקים איך לרכוש. אתם תמצאו באתר הזה עוד הרבה המלצות על קניות נוספות.

אם בכל זאת אתם רוצים צעצועים ממותגים גם לזה יש אפשרויות ופתרונות. דוגמאות:

– לגו – יקר מאד בארץ. אפשר לקנות דרך איביי ממוכרים בקוריאה לעיתים בחצי מחיר. חפשו באיביי חיפוש בינלאומי לפי מספר הדגם לגו שאתם רוצים.

– פליימוביל – לקנות מגרמניה ולשלוח לארץ דרך מחסני שילוח של Shipito או חנויות ששולחות ישירות. חצי מחיר ולעיתים פחות. חפשו באיביי גרמניה ebay.de, ותרגמו באמצעות דפדפן כרום. חפשו לפי מספר הדגם, ותשוו את המחירים.

– מותגים אמריקאים – דרך חנויות אמריקאיות ושילוח דרך Shipito או buy2usa.

transition

סיכום

הייתי יכול להמשיך עוד ועוד ועוד לעשרות ומאות תחומי חיים שאפשר לגעת בהם ולהביא דוגמאות. אתם יותר ממוזמנים לשרשר רעיונות, קישורים ותוספות שיש לכם מנסיון החיים הפרטיים שלכם.

את העקרון של קנייה מחו״ל ברשת אתם כבר מבינים. מהרגע שיש לכם כתובת בארה״ב, לדוגמא, שממנה אתם יכולים לשלוח לארץ, פרוס בפניכם היצע אדיר של אפשרויות בכל תחומי החיים. חשוב לציין שלא תמיד זה כדאי ולא תמיד זה כלכלי. לעיתים, תגלו שההפרש בין לקנות משם, לבין לקנות בארץ הוא זניח, ולקניה בארץ יש יתרונות בתחומים מסוימים, למשל אלה שחשוב בהם שירות ואחריות.

יחד עם זאת, יש תחומים שתגלו בהם פערי מחירים כל כך גדולים שלא מצדיקים את ההפרש.

עלול להיווצר הרושם מהפוסט שאני קורא למעשה רק לקניות ברשת מחו״ל. בחלקו זה נכון. פערי המחירים כאלה גדולים בכמה מתחומי החיים והקניה ברשת נהייתה כל כך פשוטה, שאין שום סיבה שצרכן כאשר יש לו אפשרות שכזו לא יממש אותה. אם לא עזבנו את הארץ, נביא את העלויות של המקומות הזולים לכאן. זה אפשרי בתקופתנו בלא מעט תחומים.

אני לא כלכלן, ואני לא מוביל חברתי שמנסה לפתור את בעיות החברה הישראלית, לייצר סולדריות, לפתור את בעיות העסקים הקטנים. אני צרכן, עירני יותר, מנוסה יותר, מודע לאפשרויות שלי.

אתם כצרכנים, צריכים להכיר את מגוון האפשרויות שעומדות בפניכם. אתם צריכים לדעת ולהבין שהארנק שלכם הוא כוח. הדלק של אלה שמרגישים שאין לכם ברירה, אלה שמזלזלים ביכולת הצרכנית שלכם, שמתייחסים אלייכם כאל קהל שבוי, וזה בא לידי ביטוי בתמחור ובשירות.

יש לכם את היכולת להחליט שאתם לא משתפים עם זה פעולה. כל אחד בדרכו, כל אחד במקומות שבהם הוא מצא ומוצא שהוא מסוגל, מהרשימה הנ״ל או מרעיונות אחרים. יש היום כלים לא מבוטלים בשביל ההתמודדות הזאת.

אני חוזר לנקודת המפתח שהיא עקביות והתמדה. לדעת שאם אתם רוצים לשנות משהו מן היסוד, אתם בעצמכם צריכים להיות יסודיים, לאורך זמן. זה אומר להכיר, להיות עירני, להישאר עירני, להחליט ולהתמיד וחוזר חלילה.

ככה יוצרים שינוי והוא מתחיל אצלכם.

13 תגובות

  1. רועי הגב

    מעולה..רוב תודות

  2. דוד וזאנה הגב

    תודה רבה על הדברים החכמים , יחד עם זאת כל הפיתרונות שנתת הם רק שיטות ודרכים כיצד לעקוף את יוקר המחייה המטורף במדינה – זה לא צריך לקרות , אנחנו חיים במדינה מערבית ששוחת לווינים לחלל, לפי מקורות זרים עם כור גרעיני , תעשיית הייטק מפותחת , תעשיות בטחוניות משגשגות, תיירות משגשת ומחצבי טבע ( פוספטים, מגנזיום, גז טבעי ועוד) למה אנחנו עם תל,ג יותר גבוה מצרפת ויפן צריכים לחיות ככה ? למה ישראלי צריך להרוויח חצי ולשלם פי 2 ??

    • ranpergamin הגב

      אני מסכים עם הכל. יש לזה הרבה סיבות שקשורות למבנה הריכוזי של המשק הישראלי, וחלוקת המשאבים שלו.

      ויחד עם זאת, הצרכן הישראלי על פי רוב הוא לא עקבי, אופרטוניסטי ולא עקרוני.
      במדינות אירופאיות מסוימות כשאוכלוסיה מסוימת מחליטה שמשהו יקר, היא לא קונה אותו ! לא ליום או יומיים, אלא פשוט לא…
      תראה את הקהל החרדי, הוא דוגמא ומופת ליכולת הפעלת מנוף צרכני. יש משהו שמאחד אותם, והבעיה של הישראלים כצרכנים היא שהם לא מצליחים להתאחד סביב הדבר הזה ולייצר כוח צרכני.

      יש דברים שאפשר לעשות (צרכנות ביתית) ויש דברים שיותר מורכב (למשל עניין יוקר הדיור)…

    • ranpergamin הגב

      דוד,

      אפשר לשאול מאיזה קבוצת פייסבוק הגעת לפוסט ? אני רואה הרבה כניסות היום אבל WordPress לא נותן פירוט ״תוך פייסבוקי״.

      תודה !

  3. amitraam2013עמית הגב

    מדריך מעולה וטוב. אישית אני בעד "החרמת" מוצרים (זו לא החרמה, אלא איתות קפיטליסטי פשוט שהמחיר גבוה מדי). יש סיבה שבארה"ב, לכאורה מעוז הקפיטליזם הדורסני, המחירים כל כך נמוכים – הצרכנים שם מאד מודעים ועקשנים.

    בקשר לIHERB ו VITACOST:
    1. כדאי להדריך אנשים לבחור תמיד את המשלוח הזול. היקר אולי מגיע קצת מהר יותר, אבל חברות השילוח גובות מחיר מטורף על שחרור תוספי מזון. IHERB הסירו את האפשרות בכלל.
    2. IHERB עברו למחיר משלוח אחיד של 4$ ל 1.8 ק"ג או 10$ ל 4.5 ק"ג (ואי אפשר לעבור את זה גם בתשלום נוסף, יש לפצל את הקניה). כך שלא תמיד צריך לחכות חצי שנה.

  4. N הגב

    הבעיה היא, שברגע שמספיק אנשים יזמינו הכל מחו"ל, החברים של ביבי ילחצו ואז יופיע לו מס ייבוא שקר כלשהו על קניות אונליין, כך שזה כבר לא ישתלם.

  5. הילה ג הגב

    הבלוג שלך, שאני מכירה כבר זמן מה, הוא אות ומופת לצרכנות אינטליגנטית אונליין ובמיוחד לספורטאים שבינינו.

    בנוגע לאתרי פארם – גם ecehmist הבריטי הוא אלטרנטיבה מצויינת לגזל הייבוא בארץ. אני רוכשת משם בקבוקים, מוצצים, משחת החתלה (משם או מאייהרב), משחת הנקה של לנסינו, שקיות לחלב שאוב, רפידות הנקה – והכל ב- 50% או יותר מהמחירים בארץ. גם משחקים של טומי וטייני לאב רכשתי משם במחירים זולים בהרבה מאשר של הארץ.
    עכשיו לדוגמא יש הנחת בלאקפריידי שנותנת 10% נוספים על המחירים. המשלוח בחינם מעל קנייה מסויימת והרבה פעמים עושים מבצעי שילוח חינם.
    The Hut הבריטי מוכר לגו, דופלו ועוד מוצרים קטנים אחרים במחירים זולים בהרבה מאלו של הארץ.

    אשמח להפנייה שלך לחנויות בגרמניה – מכל התחומים.
    כל הכבוד, כבר אמרתי?

  6. ביולוג ירושלמי הגב

    תודה רבה על פוסט נפלא! 🙂
    עוקב אחריך עוד מדף הבלוג שלך בפייסבוק.
    תודה על התוכן האיכותי והמעולה! נהנה מאוד לקרוא 🙂

  7. ברק ירושלמי הגב

    כתבה מצוינת.
    אני תומך בקנייה מעסקים קטנים, למרות שבמבחן השקל לפי מוצר הם לעתים נראים יקרים יותר.
    בקנייה מעסקים קטנים ומקומיים מרוויחים לדעתי כמה דברים כפי שציינת בכתבה:
    א. קנייה יותר מדויקת ובסופו של דבר סל קניות יותר זול (פחות קניות סתם)
    ב. תרומה לעסק מקומי אשר מגלגל חזרה חלק מהכסף לתוך הקהילה, ואולי בעקיפין אפילו חזרה אל הקונה.
    ג. אי חיזוק הקרטלים אשר נהנים מהמצב הכלכלי המביש בארצנו.

השארת תגובה