בפוסט הקודם ניסיתי להסביר את שלב הבחירה שבו נתקל כל מי שהולך לבנות אתר אינטרנט כזה או אחר, בין אם זה בלוג או חנות.
תוצאות החיפוש והאינסטינקט הראשוני לוקח אותנו, במידה סבירה של צדק, אל הפתרונות היותר קלים ומהירים למימוש והתחלת עבודה, שכמו שציינתי יש להם לא מעט יתרונות, אבל גם מספר לא מבוטל של חסרונות.
המהפכה של השנים האחרונות, בכל מה שקשור לפלטפורמות אינטרנט שונות, בעיקר כאלה חינמיות עם קהל גדול של תומכים ותוספים, יצר שינוי אדיר במגמה. הוא אפשר התפתחות של כלים חזקים מאד, שמאפשרים לאנשים עם הבנה טכנית בסיסית, להקים אתרים רבי עוצמה, בפשטות יחסית.
בפוסט הזה אני אתייחס לכלים שאני השתמשתי בהם בבניית האתרים שלי.
בחירת ספק שירות
אם אתם זוכרים, בפוסט הקודם הסברתי לכם באיזה פלטפורמות בחרתי לטובת הבלוג שלי, וגם לטובת החנות שאנחנו מקימים/מעבירים.
אין ספק שבהקשר של בחירת הפלטפורמה אני עשיתי בחירות שמתאימות לצרכים שלי. יש הרבה פלטפורמות לבניית אתרים שונים, וחשוב שקצת תקראו ותבינו עליהן, לפני שאתם בוחרים בה, על מנת לדעת/לנסות להבין איך יהיה לתחזק, לתמוך ולהרחיב את אותה פלטפורמה בעתיד.
עכשיו אנחנו הרי צריכים לאחסן את כל הדבר הזה איפשהו, ואנחנו צריכים כתובת דומיין/מתחם שהיא היא הכתובת של האתר שלנו. כתובת הדומיין למי שלא יודע היא אותו שורה שכותבים בדפדף כמו ynet.co.il, cnn.com וכו…
עולם הקצאת כתובות הדומיין הוא מעט מסובך ומורכב, אבל אתם לא באמת צריכים להבין את כולו. יש הרבה אתרים שמאפשרים לכם לקנות את הזכות לשימוש בכתובת דומיין. בדרך כלל, הזכות להשתמש בכתובת תהיה לשנה או שנתיים, כאשר מרגע שקניתם, יש לכם את הזכות להאריך בסוף התקופה.
כשאתם הולכים לבחור דומיין חשוב להבין מי קהל היעד שלכם, באיזה מדינה,ולאיזה מטרה תוכן האתר.
אם אתם עושים אתר ישראלי, אז כמובן שסיומת co.il היא המתבקשת
אם אתם בונים אתר בינלאומי אז סיומת .com או אחרות יכולות לבוא בחשבון.
אפשר כמובן שלאותו אתר יהיו כמה וכמה כתובות שמובילות לאותו אתר אם (למשל כיתוב עם שגיאות כתיב נפוצות, סיומות שונות וכו), רק חשוב להבין שבסופו של דבר האתר עצמו נבנה על כתובת אחת בלבד, וכל השאר יובילו רק לדף הבית של האתר המרכזי.
חשוב לדעת שהמקום שבו אתם קונים את הזכות על שימוש בשם מתחם, לא חייב להיות אותו מקום בו אתם מאחסנים/בונים את האתר, כלל וכלל לא. מה שכן, רצוי שזה יהיה באותה מדינה, כי יש מערכת סבוכה ומורכבת של תרגום מהכתובת לעד מקום האחסון של האתר, שצריך שתתבצע ביעילות.
אבל כדי לקצר ולפשט את העניין אני אספר לכם שאת הכתובות שהשתמשתי בהן בארה״ב קניתי דרך godaddy שהוא ענק תשתית וכתובות אינטרנטי. את כל כתובות האינטרנט שהשתמשתי בהן בישראל קניתי דרך livedns, בעקבות המלצה של חבר, וגם כי מאד נוח לנהל אותם שם..
חשוב שתדעו ושתהיו ערים לכך שיש גם מסחר בדומיינים שאינם חופשיים, כלומר נקנו למטרת מכירה למרבה במחיר בגלל אטרקטיביות שלהם. הם יהיו יקרים ויעלו מאות דולרים ויותר. כמוכן, היזהרו מזכויות יוצרים, ומכך שיבוא מישהו ויטען שהשם שלכם מזכיר / מבלבל במכוון עם האתר שלו ויבוא אליכם בטענות משפטיות.
החלק היותר חשוב הוא בחירת אירוח האתר, זה המקום שבו יאוחסן האתר, התוכן , אליו כולם יגיעו בסופו של דבר וחשוב שהוא יהיה אמין, מהיר, איכותי, עם זמן אוויר טוב (ללא נפילות) ועם שירות טוב במקרה של תקלות.
כיום רוב השירותים האלה בארץ ובעולם הם מוצר בסיסי זול יחסית, שבדרך כלל עובד בחבילות בעלות חודשית (או תשלום שנתי), במדרגות שונות לפי כמות האתרים, תנועה, נפח שאתם זקוקים לו. כאשר רובם נותנים שירותים דומים.
יש כאן מנעד רחב מאד של אפשרויות, אם בקצה אחד ישנם את האתרים שמציעים לכם אירוח חנות/בלוג, ספקים אלה יודעים להציע לכם גם שירותים כאלה, גם שירותי אירוח אתרים מנוהלים, שבזה אנחנו נבחר (וגם אפשרות לקבל מחשב/שרת עירום לחלוטין משלכם שתעשו בו מה שתרצו שנקרא Virtual private server – vps, אבל זה למתקדמים ממש).
אני אעזור לכם לפשט ואסביר בצורה יחסית פשוטה את הדבר הבא. אלא אם כן אתם מתכנים או אנשים ברמה גבוה מאד מבחינה טכנית אירוח, שרת עצמאי הוא לא רלוונטי לכם.
אני מתאר לעצמי שמי שלא בנה אף פעם אתר, שואל את עצמו, ״רגע, אז נגיע שילמתי, מה אני עושה עכשיו?, איך אני מתחיל בכלל? צריך עכשיו להתקין תוכנות, לעשות דברים מסובכים?״
אז התשובה היא לא. כי ספקי שירות מנוהלים כאלו נותנים לכם סוג של פורטל שמאפשר לכם לעשות את כל הדברים האלה בצורה פשוטה מאד, ושירות התמיכה שלהם יעזור לכם עם הצעדים הראשונים. לרוב ממשק הניהול יהיה בשם C-Panel או Direct Admin שהם ממשקי הניהול הפופולאריים ביותר. הם מנהלים את הבמה האחורית של האחסון שלכם. בתוכם תמצאו גם וחשוב שתחשפשו כלים להתקנה מהירה של רוב הפלטפורמות החינמיות שהזכרתי מוורדפרס ועד פרסטה ויותר. בדרך כלל מדובר בכלים בשם Installeron או Softocolous. שימו לב שיש אותם בספק שירות האירוח שתבחרו.
ספקי התשתיות הללו, רוצים לאפשר לכם לייצר אתר אינטרנט במינימום זמן, זה אינטרס שלהם שזה יהיה לכם קל. היתרון בכלים שהזכרתי הוא שמרגע שהתקנתם את הפלטפורמה שלכם (למשל וורדפרס) אתם יותר לא צריכים להכנס לממשק הניהול של אירוח האתר, ורק להתעסק עם וורדפרס, כאילו הייתם בוורדפרס.קום. א-ב-ל, וזה האבל הגדול, כאן הקסם שבגלל שמדובר באירוח עצמאי, תוכלו להתקין כל תוסף שתרצו, אין שום מגבלות, שום חסמים ושם בעיה להוסיף ולהרחיב.
איפה לאחסן?
יש שירותי אחסון רבים בארץ, בארה״ב, ובאירופה. הרי היום כשאתם ניגשים לאתר אינטרנט מסוים, יכול להיות שהוא בכלל יושב אלפי ק״מרים מכם, ואתם מגיעים אליו בחלקיקי שניה. לכאורה, ההמלצה הייתה יכולה להיות לאחסן במקום שבו מקבלים הכי הרבה תמורה בשביל הכסף, הרי העולם הזה שטוח, ומגיעים במהירות לכל מקום.
במציאות, זה עדיין בעל מגבלות גיאוגרפיות, וזה תלוי בסוג האתר / תוכן. אתן לכם דוגמא. בבלוג, גולש ממוצע מבלה הרבה בדף אחד. הוא נכנס, קורא פוסט, ומסיים. לרוב הוא לא מדפדף בין דפי הבלוג באותו סשן. לרוב, למעט גילוי ראשוני של בלוג שמרתק אותך.
חנות לעומת זאת, מתנהגת שונה. כשאתם נכנסים לחנות אינטרנטית, אתם בעיקר מדפדפים, ונשארים יחסית מעט בדף אחד, יש מעבר של הרבה יותר דפים באתר מאשר בבלוג.
בעולם האינטרנטי לאנשים יש קוצר רוח לזמני טעינה. הם רוצים מהר, כאן ועכשיו. אם החנות מאוכסנת בארה״ב וקהל הגולשים בישראל, הדבר יהיה מורגש בגלישה. בבלוג פחות.
חברות האירוח בארה״ב, הן ענקיות, ומציאות אין סוף שירותים ופיתויים. הן כל כך גדולות שהן יכולות להציע לכם אחסון עם תנאים מצוינים של נפח, כמות דומיינים, תנועה, גישה, גיבויים ועוד ועוד בעלות מצחיקה של 4-10$ לחודש.
בארץ, מצד שני, מקבלים הרבה הרבה פחות בהרבה הרבה יותר. זה לא אומר שהשירות רע, אבל הוא משמעותית נחות ביחס לשירות שמקבלים בארה״ב. לדוגמא בארה״ב שילמתי 7$ לאירוח שבו היה לי 5 גיגה של אחסון, בעוד כאן בישראל אני משלם 70 שׁ״ח לחודש עבור 1 גיגה, ואם אני רוצה 1.5 גיגה זה עולה ל 123 ש״ח. זה מגוכח, אבל זאת המציאות.
ויחד עם זאת, יש סיבות שבהן אם קהל היעד שלכם הוא ישראל, ואם אתם עסק, לאחסן בישראל עושה שכל. בכל מקרה אחרת, אם אתם בלוג, למשל, לאחסן בישראל הוא מיותר לחלוטין, לדעתי, כי התמורה לא מספיקה.
גם כאן, בין יודעי דבר יש אין סוף דעות, המלצות וכיוונים לחברות אחסון שונות. אני בחרתי לאחסן בארה״ב בחברה שנקראת SiteGround בעיקר כי התרשמתי מהתמיכה שלהם, שמאד עזרה לי. הם לא היו הכי זולים, אבל הגיבו הכי מהר, ותמיד הייתה תמיכה. שירות מצוין שהייתי מרוצה ממנו מאד.
יש כמובן עוד חברות, ענקיות כמו Blue Host, dreamHost, GoDaddy ועוד
בארץ בחרתי בסופו של דבר ב SPD.co.il בעיקר בעקבות המלצה של חבר, שעובד איתם הרבה שנים. בארץ היה לי חשוב לא רק התכונות, אלא גם היציבות. השוק הישראלי הוא קטן, ועסקים כאלו יכולים להסגר מהיום למחר, ואני רציתי לדעת שאני בידיים טובות. זה משמעותית יותר יקר, ואני מקבל הרבה פחות מאשר ב SiteGround, אבל בסה״כ אני מרוצה.
איך מתחילים לעבוד על האתר?
אז עכשיו אתם בטח שואלים איך מחברים את הנקודות ? עד עכשיו הצגתי לכם אוסף של
פרטים ושירותים שלא ברור לגמרי איך מחברים אותם ביחד.
אני אעשה את ההסבר על וורדפרס, לא רק בגלל שהוא פשוט מאד, אלא גם בגלל הפופולריות וכנראה רלוונטיות לחלק גדול מהקוראים.
אז בואו נעשה סדר וזה לא לגמרי יהיה מדריך, אבל כן יכלול הסבר תהליכי.
-
- בחרתם פלטפורמה (במקרה הנפוץ שלנו WordPress שהיא בחירה מצוינת).
- קניתם דומיין/שם מתחם
- עשיתם מנוי אצל ספק אירוח שאתם יודעים שיש לו כלי לניהול ההתקנות
- אתם מרחק 5 דקות מלהרים את האתר הראשוני שלכם עם וורדפרס.
השלב הראשון הוא עדכון כתובות שנקראות Domain Name Server – DNS
מדובר בכתובות מתחם שמסופקות לכם על ידי ספק האירוח שלכם, ואותם אתם תכניסו היכן שקניתם את שם המתחם, ואז מי שיגיע לכתובת שלכם, יופנה למקום שבו מתארח השירות. זה עדכון שיכול לקחת יום יומיים מהרגע שבוצע, ולכן סבלנות.
במקביל, אתם כבר יכולים לרשום את הדומיין הזה תחת ממשק הניהול של שירות האירוח שבחרתם. זה בכלל עוד לפני שבחרתם התקנתם תוכנה. אגב סתם לידיעתכם, אתם יכולים תחת אותה כתובת לייצר כמה אתרים שונים תחת הדבר שנקרא subdomain כל אחד בפלטפורמה נפרדת
לדוגמא
zayedet.com בלוג
store.zayedet.com חנות
שניהם על הדומייןzayedet.com
דוגמא פשוטה, את הדומיין באנגלית שרכשתי דרך livedns, בתוכו אני מעדכן שהאתר עצמו נמצא ב siteground באמצעות הצבעה לשרתי ניהול שמות מתחם של Siteground, שיודעים לתרגם את התנועה שתגיע מהכתובת שלי, לאתר הרלוונטי שמאוחסן אצלם.
התקנת WordPress
בממשק הניהול שלי (במקרה הזה C-Panel), יש לי את הקישור לכלי שמאפשר לי להתקין כמעט כל אפליקציית ווב שקיימת. במקרה שלנו זה Installeron, ואני בוחר בו.
אני אבחר את האפליקציה הרלוונטית (בתמונה מעל הכנסתי רק קמצוץ ממה ש installeron יודע להתקין באופן פשוט ואוטומטי) – במקרה שלנו WordPress.
ואני אבצע את ההתקנה תוך כדי שיוך כתובת הדומיין שלי, וההגדרות הבסיסיות (שפה וכו).
כל הסיפור הזה לוקח 5-10 דקות. אם אתם לא מרגישים ביטחון, התמיכה של ספק האירוח תעזור לכם בזה, ויש המון סרטים ביוטיוב שמראים איך עושים זאת.
מרגע זה והילך, בהנחה שזה האתר היחידי שאני רוצה, אין לי שום צורך להכנס יותר לממשק ה C-Panel, ואת כל העבודה אני אעשה בקלילות דרך הכתובת עצמה עם קישורים שינתנו לי בסוף ההתקנה.
מה שאתם רואים בתמונה מעל הוא אותי כותב את הפוסט הזה ממש דרך ממשק הניהול של WordPress (אפשר לראות את הדומיין בשורת הדפדפן למעלה), ולמעשה, אני לא נדרש כלל יותר להכנס לממשק הניהול של ספק האיחסון.
החלק הקשה מאחורינו.
עכשיו איך הופכים את זה לאישי? עיצוב, איפיון וגרפיקה.
בחירת תבנית עיצוב
ל WordPress שכמו ציינתי בפוסט הקודם, יש עולם שלם של תבניות עיצוב (וגם פלטפורמות אחרות אימצו את הקונספט של תבנית עיצוב משתנה). האתר שלכם, בין אם הוא בלוג, אתר תדמית, או אתר משולב חנות ב WP, יכול לשנות את ״עורו״ ועיצוב בהינף כמה קליקים, כאשר התוכן נשאר במלואו. כמובן ששינוי תבנית העיצוב, דורש ״אירגון״ מחדש של התוכן מבחינת הדרך שבה אתם רוצים להציג, ושהתבנית מאפשר לכם להציג.
תבנית העיצוב היא היא ״המראה״ של הבלוג שלכם, התחושה, הגלילה, המעבר בין דפים, ההתאמה לדפדפנים ולמכשירים ניידים ולכן יש להם חשיבות מכרעת בבחירה.
ישנן מאות ואלפי תבניות עיצוב מוכנות לשימוש והמחירים שלהן נעים בין חינם לחלוטין עד עשרות $ים בודדים והיקרות שבהן 100-200$.
המקום הטוב ביותר לחפש תבניות באנגלית (ולעיתים גם בעברית) הוא אתר Themeforest של Envato, שהוא היום אולי המחסן המרכזי הגדול והטוב ביותר לתבניות, לא רק של WP. קל לחפש בו לפי מאפיינים, יש ביקורות, דירוגים, ציונים, תשלום מאובטח ומאד מאד קל להתמצא ולחפש מה שאתה רוצה וצריך.
רוב התבניות ב ThemeForest לא מתאימות לעברית, ולימין-שמאל, וכאן אני ממליץ בחום על חברה ישראלית בשם Pojo שיש לה תבניות מעולות בעברית לאתרים מסוגים שונים, עם יכולות התאמה מדהימות (כולל מעצב דפים שמאפשר לכם בצורה פשוטה ומאד מאד מקצועית לעצב את הדפים באתר שלכם).
שני האתרים מצוינים לצרכים שונים. מ Themeforest קניתי שתי ערכות עיצוב לאתרים באנגלית, ומפוג׳ו קניתי שתי ערכות, אחת לבלוג (ציידת) ואחת לחנות (תבנית בשם Everest).
אם תלכו על תבנית עם דירוג גבוה, דוגמאות מוכחות ותיעוד טוב, יהיה לכם קל ופשוט,עם עקומת למידה קלה, לערוך ולעצב את האתר שלכם בעצמכם. לרוב התבניות שיש להן ביקורת טובה ותמיכה טובה, תמיד יענו לכם על שאלות, ויפתרו לכם בעיות בזריזות. הניסיון גם מלמד שברגע שנתקלת בבעיה פעם אחת ופתרת אותה, בדרך כלל לא תצטרך עזרה עבורה שוב.
מה כן חשוב לשים לב בבחירת התבנית (לדעתי האישית) ?
- ביקורות ודוגמאות – לראות שזאת תבנית שנמצאת כבר זמן בשימוש, יש לה ביקורות, יש לה תיעוד, יש לה הרבה הורדות
- ריספונסיביות – התאמה של התבנית למכשירים שונים. יש לכם באתרים האלו אפשרות לראות את התבנית בטאבלט ונייד, אל תהססו לבדוק, ולראות איך האתר שלכם יראה שם. היום יש הרבה מאד גלישה במכשירים ניידים ויש חשיבות גדולה שהאתר יהיה נוח ומהיר לגלישה דרך מכשירים ניידים
- התאמה לשפה שאתם צריכים
- אפשרויות עריכה, ותוספים שאולי תזדקקו להם, למשל תמיכה בכלי google analytics, דבר שהוא כמעט סטנדרטי היום בכל תבנית, ועוד..
את התבנית מעלים ל WordPress דרך ממשק הניהול שלו, ומפעילים אותה. יש מדריכים ביו-טיוב איך לעשות זאת. מדובר ב3-4 לחיצות עכבר. היופי הוא שאפשר תמיד לקפוץ מתבנית לתבנית, אפשר לבדוק תבנית בצד, לפני שמעלים אותה לאתר שכבר עובד, וזה מאפשר המון המון גמישות.
יתכן שברושם ראשוני זה נקרא/נשמע מעט מסובך, אבל זה ממש פשוט ובעיקר זה כוח אדיר שבעבר היה רק לחברות בניית אתרים. רק עד השלב הזה בעלות של מאות שקלים בודדים אתם יכולים להרים אתר ראשוני מקצועי למדי, עם מינימום השקעה, בסד״ג של כמה ימים בודדים (כאשר אני לוקח בחשבון את עקומת הלמידה של התכנים הנ״ל).
לכל פעולה שציינתי מעל יש כבר סרטון הדרכה, ותעשו שימוש ב youtube, כי יש שם הסברים לכל תהליך שתתקלו בו כמעט.
עיצוב וגרפיקה
כאן אני נכנס לאיזור מעט מאתגר, ואני אביע בו את דעתי/גישתי/עמדתי, ואתן לכם קישורים רלוונטים, וכל אחד יעשה את השיקולים שלו.
תבנית היא חלק מהעיצוב, כמובן שיש תהליך שבו צריך ״לאפיין״ ולהחליט איך יראה האתר, איך מסדרים את האלמנטים בו, מה רוצים להשיג, מה חשוב ומה לא, וגם בחירת התבנית היא חלק מהתהליך הזה שתתאים לדרישות השימושיות וממשק המשתמש הנדרש מהאתר, וכמובן שיצירת גרפיקה, באנרים, לוגו וכו ושילוב שלהם באתר.
יש אנשים וחברות שיודעים לתת מענה מקצועי לכל אחד מהדברים שתיארתי מעל, ויש כאלו שמאגדים אנשים שיודעים לתת מענה להכל, או כאלו שיטענו שהם יכולים לעשות את הכל. לדוגמא, גרפיקאים שגם יודעים WordPress ויכולים לעשות חלק ניכר מהתהליכים הנ״ל, לא בגלל שהם גאונים טכנולוגיים, אלא בגלל שזה באמת מאד פשוט. לחלופין, יש אנשי ״עיצוב אתר״ שיכולים לעזור גם עם גרפיקה וכו, לא בהכרח כגרפיקאים, אבל להיעזר באאוטסורסינג או לחלופין בתיקיות גרפיות שכבר יש ברשותם.
באופן כללי, התחום הזה מאד פרוץ ויש בו הרבה אנשים מיומנים באופן חלקי (או לעיתים עם מעט מאד מיומנות), ברמות ידע, נסיון והכשרה שונים. יש הרבה תחרות, והרבה ספקים פוטנציאלים. בגלל שהלא נודע מפחיד, יש כאלו שיקפצו לוואקום הזה וינסו לעשות כסף על הפחדים שלכם. כמובן כמובן שיש מקצוענים, אלה צריך למצוא בזהירות ובהתאם לצורך (אסביר בהמשך). עבור מקצוען/ית, כשצריך, אני מוכן לשלם, אבל צריך קודם כל לאתר אחד כזה.
אם אתם בונים עסק מסחרי סביב אתר האינטרנט שלכם, כלומר הוא הוא העסק, אין ספק שכדאי להקדיש לנושא העיצוב והאפיון הרבה מחשבה ותכנון, ולשקול להיעזר באיש מקצוע ברמה גבוהה מאד. יחד עם זאת, כמו שלמדתם מהפציעות, וגם מהפוסטים הנ״ל, תהיו ביקורתיים, ותדעו שלא תמיד יודעים הרבה יותר ממה שהקומונסנס שלכם כבר מבין. כן, יש אנשים עם הרבה ידע ונסיון, וצריך למצוא אותם, ולהזהר מחובבנים שיקחו מכם הרבה כסף, אבל לא יספקו את הסחורה.
וגרפיקה ?
גרפיקה היא נקודה רגישה, והיא גם תלויה במה אתם צריכים. יש בארץ הרבה גרפיקאים, מי בהכשרה ומי במקצוע. כלומר, לא כל מי שלמד גרפיקה עוסק בגרפיקה, ואגב לא כל מי שהוא גרפיקאי או עוסק בשירותים כאלה, בהכרח למד גרפיקה, אבל אלה נדירים יותר, מצד שני הם עשויים להציג את עצמם ככאלה, והרי אתם לא מבקשים ״דיפלומה״ לאימות.
הבעיה שלי עם התחום הזה, היא שהתמחור של עבודות גרפיקה בארץ הוא מאד יקר; מדובר על מאות ואלפי שקלים לתוצרים פשוטים יחסית פשוטים כמו לוגו, באנר ועוד (יש שיטענו שזה לא פשוט כלל). כשמרימים אתר, אפילו בלוג, שהוא לא למטרות רווח, ולוגו עולה 800-1500 ש״ח, זה נהיה לא כדאי לבלוגר. לא רק שמדובר בתמחור יקר מאד, כמו שציינתי,יש הרבה גרפיקאים (ואני כותב בלשון זכר סתם מטעמי נוחות, זה נכון לשני המינים) שלא עוסקים בגרפיקה בצורה מלאה, או לחלופין שהתוצרים שלהם, והכישורים שלהם לא מצדיקים (לטעמי) את רמות התמחור המתבקשות ביחס לתוצרים. כן, לא מתבייש להגיד זאת, יש לא מעטים שמבקשים המון כסף, ונותנים תוצאות לא טובות, וזה קרה לי יותר מפעם אחת. זה נכון גם לגרפיקה, וגם לספקי שירותים בתחומים אחרים בבניית אתרים, וכמובן באופן כללי לישראל, כי זאת התרבות כאן.
עכשיו, הפוסט כאן הוא על איך להיות יעיל, ולא בהכרח להיות צודק, צדיק. אפשר לקבל היום מנעד רחב של תוצרים ברמות תמחור שונות מכל העולם. העולם הוא שטוח ויש מספר אתרי פרילנסרים מצוינים, שבהם יכולים לייצר עבורכם לוגו, באנר, קוד, עיצוב וכו דבר אחר שרק תבקשו. באופן כללי, התוצר הוא בדרך כלל יחסי למה שתשלמו.. כלומר, עבור 5$ תוכלו לקבל באנר או לוגו, אבל אל תצפו למוצר מדהים. כל שינוי / תוספת תעלה כסף, אבל עדיין מקבלים תוצר בסכום נמוך, ואם מוכנים להשקיע מעט יותר (למשל 50-100$ בלוגו), אפשר לקבל כבר תוצרים יפיפיים, וזה עדיין בחלקיק מהעלות שהיה אותו מוצר עולה בישראל.
עכשיו אני יודע שיש סיפורים, יש מקרים, שבאתרים האלה עובדים אנשים שהם ״כאילו״ עצמאיים והם למעשה שייכים לאיזה חברה שמעסיקה אותו, ולא בהכרח אותו כסף מגיע לכיס שלהם. יש ביקורות על המודל הזה, כמו על Uber וכו שבו כל אחד יכול להיות ״ספק״ בלי רקע, בלי בדיקה, בלי ביקורת איכות וכו וכו.. אבל בדומה ל themeforest אני משתדל ללכת לאלו הגדולים, עם ביקורות רבות ותוצרים רבים, שלעיתים הם גם מעט יותר יקרים, אבל יש יותר סיכוי שמדובר במישהו טוב ועצמאי. למשל ל אתר באנגלית בחרתי בכלל ב״גריפקאית״ אמריקאית, ולא מישהו מהודו או הפיליפינים, שהם בדרך כלל האיזורים שבהם יש סיפורים כאלו של ניצול, וכמו שכתבתי, אני לא יכול ולא מנסה לתקן את כל העולם. לדעתי, לא מדובר כאן בסוג של עבודת מודרנית, אלא בפלטפורמה שפותחת אפשרויות, שכמובן שיש כאלו שינצלו אותה לרעה אבל בגדול היא עושה טוב לעולם הזה ומנערת עולם שהיה די נשלט על ידי הספקים, ולא על ידי הצרכנים, שהיו שבויים בעולם נטול אפשרויות. העולם נעשה שטוח ותחרותי, וגם בישראל צריכים להתמודד עם זה.
האתרים האלה עובדים בצורה דומה. מסד נתונים גדול של נותני שירות, שאפשר למיין לפי סוג, לפי התוצר, לפי תמחור, לפי ביקורות, וכו.. אפשר לראות תיקי עבודות, להתכתב, ובגדול העסק מאד מאד פשוט.
אני הצלחתי לייצר תוצרים גרפיים בסיסיים לחלק מהאתרים שבניתי בעשרות $-ים בודדים. אחד החסרונות הבולטים של האתרים האלה הוא היעדר תוצרים בעברית, למרות שבחלקם תמצאו דוברי/כותבי עברית שישמחו לתרגם עבורכם טקסטים, לעצב לוגו בעברית, ועוד ועוד..
אגב, האתרים האלה הם שוק של ספקים וצרכנים, אם אתם יכולים לספק חלק מהכישורים שהאתרים האלה מציעים, יש לכם זמן, ורצון לעשות קצת כסף, זאת גם אפשרות. לא יודע מה פוטנציאל הפרנסה מזה, אבל מי שיש לו חשק וזמן לנסות, אולי יגלה שם עולם חדש כספק.
האתרים המרכזיים שבהם השתמשתי
fiverr הוא הילד הכבר לא מאד חדש בשכונה, אבל אחד הצעירים, והוא יוזמה של ישראלים. מודבר באתר ה low-cost של אתרי הפרילנסרים, ודווקא בגלל זה הוא מאד פופולארי.
אני השתמשתי בו לא מעט פעמים, בעיקר בשביל תוצרים ראשוניים. המחירים מתחילים מ 5$ ללוגו/באנר וכו ומטפסים, תלוי בדרישות שלכם.. אבל זה ללא ספק זול בצורה קיצונית. מה שכן, כמו שכתבתי, התוצאות עשויות להיות בהתאם, ולכן צריך להיות מוכן שעבור 5$ תקבלו מוצר של 5$, למרות שלפעמים תקבלו תוצר יפה מאד או מספיק טוב לצרכים שלכם. בשביל 5$ הסיכון נמוך, כדי להתנסות ולראות את התוצאה.
יש כאן מישהי אחת שמספקת תוצרי גרפיקה בעברית (אולי כבר יש יותר), וקיבלתי ממנה כמה וכמה פעמים תוצרים סבירים למדי למחירים ששילמתי (באנר לאתר בבניה, לוגו זמני ועוד).
טיפ: לעבור טוב על דוגמאות של הספק, אפשר לראות את הקו. לרוב הם לא מאד סוטים מהקווים הכלליים של התוצרים שלהם, כך שאפשר לדעת לאיזה סגנון לצפות.
UpWork היא איחוד של שני אתרי פרילנסרים מוצלחים Odesk ו Elance. מדובר על מפלצת של ספקים ענקית עם יותר ותק ותוצרים יותר משודרגים מ Fiverr. העקרונות דומים והתוצרים באיכות מעט יותר גבוה.
Freelancer אולי הותיק שבין האתרים (אני חושב, לא בטוח), ועובד בצורה מעט שונה. הוא מאפשר הוא להציע ״מכרז״/פרויקט כלומר, עבודה שאתה רוצה שיעשו עבורך, התמחור שאתה יכול/מציע ומזמין ספקים להציע את עצמם, לספק את כל פלטפורמת ההתקשרות והעברת המידע, וכו וכו..
זה המקום למשימות גדולות ומורכבות יחסית.
Logo123 הוא אתר מצוין ליצירת לוגואים. תשלמו כאן 40-50$ ותקבלו לוגו ברמה גבוה ומוצר איכותי מאד כולל זכויות יוצרים ועוד.
רוצים לוגו בליגה מעל fiverr ? זה כנראה מקום טוב.
XPlace הוא אתר הפרילנסרים הישראלי. הוא עובד בדומה לפרילנסר.קום, מפרסמים פרויקט ואז נופל עלייך מבול של הצעות. אני מכניס את האתר הזה, כי הוא מתחבר לחלק נוסף שרציתי לציין והוא שינויים/פיתוח סבירים האתר שקניתם. לעיתים רוצים לעשות שינויים קלים בתבנית, באתר, אינטגרציה עם ספק תשלום ועוד ועוד… אפשר לבקש עבודה כזאת גם ממישהו בחו״ל מאחד האתרים הנ״ל, אבל אם מדובר באתר בעברית, ובממשק ניהול בעברית אז צריך מישהו ישראל/דובר/קורא עברית, וזה המקום.
מה שכן, התשלום בהתאם לסטנדרטים בישראל, וכמו שציינתי, מאחורי לא מעט מהספקים, לדעתי, מסתתרים אנשים לא מקצועיים מספיק, ולכן חשוב לעשות שיעורי בית את מי לוקחים לעבודה. יחד עם זאת, זה מהווה פלטפורמה נפלאה למצוא פתרון מקומי לבעיה מקומית. לא צריך לשלם לחברה אחת עשרות אלפי שקלים, אלא רק כשצריך, היכן שצריך, לשכור את האדם המתאים למשימה הנדרשת.
ישנם עוד אתרים שלא ציינתי ואין לי ניסיון אישי איתם כמו Guru, ועוד.. לא חסרות אפשרויות.
סיכום
אז הפוסט הזה התעכב לו זה זמן רב, וניסיתי להכניס כמה קישורים שאפשר, וכמובן שלא הצלחתי להכניס הכל, אבל אני מקווה שהצלחתי לתת לכם מעט מידע וכיוונים.
העקרון המלווה בשני הפוסטים האלה, כמו שציינתי, הוא בלקיחת יוזמה אישית לא מורכבת מאד, ולא לחכות/לבנות על מישהו חיצוני שיעשה עבורכם הכל, כי יש לכם היום כלים רבים שמאפשרים לכם באמצעים די פשוטים לבנות אתר במו ידיכם, בעלות לא מאד גבוה עם מעט עזרה כשצריך. כן, צריך להקדיש לזה מעט יותר זמן, אבל דרגות החופש והחסכון משמעותיות וגם יתנו לכם הרגשה של יכולת ושליטה בדברים שלכם.
תזכרו את העקרונות הבאים שסקרתי:
- בחירת פלטפורמה רלוונטית למשימה/אתר.
- קניית דומיין
- בחירת אירוח (ישראל / ארה״ב)
- שידוך הדומיין לאירוח (DNS)
- התקנת האפליקציה הנדרשת
- בחירת תבנית עיצוב והפעלתה
- גרפיקה / שינויים / עיצובים באמצעות אתרי הפרילנסרים
אלה פעולות הליבה, ועבור כל אחת ממנה יש לכם אפשרויות ומידע רב, והתהליך פשוט מאד. אני מקווה שהפוסט הזה עזר לכם, והתהליכים שתיארתי לא מסובכים מדי ושתמצאו אותו לעזר.
אשמח לענות לשאלות/הבהרות/תוספות בתגובות לפוסט, למען שכולם יוכלו להינות מהמידע.
אליפות!
איזו השקעה.
הרבה מידע.
תוה רבה גם על הפוסט הזה וגם על החלק הראשון.
לגבי ההמלצות על שירותי אחסון אתרים. הסתכלתי באתר HostAdvice אשר משווה בין שירותי אחסון אתרים ישראלים ובחו"ל.
ההמלצה שלך על SiteGround נשמעת מעולה (הם מקום ראשון שם). אבל בישראל הביקורות על SPD לא טובות כמו שירותים אחרים. ממליץ להשוות ברגע האמת כי השירות משתנה מדי פעם.
*יש להם אתר בעברית, צריך לרשום "הוסטד אדוויס" בגוגל ומגיעים לזה וזה נראה די רציני.