All Aboard – טיפים לארגון זול ויעיל של חופשה בחו"ל

vacation

לבלוג הזה יש כמה עמודי שדרה מרכזיים שהתגבשו להם במהלך חייו הקצרים. ריצה, הנעלה מינימלית והנעלת ילדים הם נושאים שטיפלנו בהם היטב כבר בכמה וכמה פוסטים. שמו של הבלוג, ציידת, נולד בראשי, בהקשר של ציוד וסקירות על ציוד. יחד עם זאת, חלק לא פחות חשוב, כמו שכבר קראתם בעבר, הוא האלמנט הצרכני של מי שרוכש ומשתמש בציוד, ובכלל איך להתנהל מבחינה כלכלית והוצאות בכל מה שקשור לתרבות פנאי. צרכנות נבונה, ויותר מזה צרכנות באמצעות הכלי החזק שיש בידנו, האינטרנט, מאפשר לנו להיות צרכנים הרבה יותר נבונים ויעילים, אם נדע להשתמש בו נכון.

בפוסט הזה אני רוצה לגעת בעמוד השדרה של נושא הצרכנות, והפעם להתייחס לעניין חופשות בחו"ל, נסיעות לחו"ל בין אם זה לחופשה משפחתית (שבה יותר אתרכז) אבל גם לנסיעות עבודה, חופשה פרטית ועוד ועוד..

אני אנסה לשתף אתכם בתהליך שעשיתי לאחרונה לארגן חופשה מאתגרת במיוחד למשפחה של 6 נפשות. חופשה שבקלות יכולה להיות הוצאה של עשרות אלפי שקלים, ובאמצעות יעילות,החלטיות, נסיון וקצת מזל הצלחנו לייצר חופשה מוצלחת מאד במחיר מאד כלכלי, יחסית לחלופות.

צרכנות נבונה היא דבר שכל אחד צריך לעשות אותו באמצעים העומדים לרשותו. קניות/הוצאות חכמות ונכונות צריכים להיות נחלת הכלל, ולא רק כאלה שמכירים ומבינים.  יחד עם זאת, אני מרגיש צורך לפתוח בהתנצלות / דיסקליימר / הבהרה, שכבר כתבתי בעבר, ואני אכתוב שוב. הבלוג הזה עוסק בצרכנות שקשורה בעיקר בתרבות פנאי. בשביל לרוץ לא צריך הרבה, אבל בשביל חופשה בחו"ל צריך קצת יותר משאבים. הבלוג הזה לא מנסה לפתור את בעיות הכלכלה או המצוקה של משפחות במדינת ישראל, ולא להיות מנקר עיניים. ברור לי שלא כל משפחה בישראל מסוגלת או יכולה לממן חופשה בחו"ל, שלא לדבר על חופשות חוזרות.  אני לא יכול ולא מנסה לפתור ולתקן את הבעיות של כולם ושל הכלכלה הישראלית.

יחד עם זאת, אני מאד מאד מקווה שהפוסט הספציפי הזה יפתח פתח/אפשרות לכאלה שרוצים מאד אבל לא חשבו שיוכלו לממן חופשה שכזו, לראות/למצוא את האפשרות כן לעשות זאת, ולראות שאולי הם יכולים באמצעות ידע ומעט טיפים, כן להשיג את המטרה הזו. אני יכול לציין שחופשה למשפחה של 6 נפשות בחו"ל, זו שאשתמש בה כדוגמא בפוסט הזה, היא לא דבר שמשפחה, גם ממעמד הביניים יכולה להרשות לעצמה שנה אחרי שנה. כשעזרתי להם לארגן את החופשה, הייתה הסתכלות על כל שקל וחסכון אפשרי, ו 10 אירו לכאן או לכאן היו שיקול מהותי, כי כשמכפילים אותו כפול 6 כפול מספר ימים, מקבלים סכומים משמעותיים מאד.

זהו, לאחר שטיפלנו בעז הזאת, אפשר לגשת לעניין עצמו.

אז אמנם הפוסט הזה מתפרסם לו בשלהי הקיץ, סוף עונת החגים, אבל הטיפים שבו נכונים וראויים לטעמי לכל תקופה בשנה וכל פעם שאתם מתכננים חופשה או נסיעה ורוצים להקטין הוצאות ולנסות להיות יעילים.

אני אנסה בסדר קצת מתודולוגי אבל לא לגמרי מחייב לסקור כמה טיפים שלי, אישית, עוזרים בארגון כזה. אני יודע שלעוד אנשים יש שיטות שונות, אתרים שונים שהם מחפשים בהם, וכו, ואני אשמח אם ישתפו עוד בתגובות לפוסט.

choosing-vacation-destination

איך אני בוחר יעד?

נורת אזהרה:  תבדקו בבקשה את תוקף הדרכון שלכם, לפני שאתם צוללים להכנת חופשה. זה בדיוק מה שקרה כאן לפני כמה שבועות, כשגילו שהדרכון של האם לא בתוקף שבוע לפני החופשה, והיה לחץ היסטרי לחידוש. אמנם אפשר לחדש בשדה תעופה, וזה עולה כ-1250 ש"ח, אבל חבל על הכסף והלחץ. 

רוב המשפחות מניחות סיכה על המפה, ואז מנסות לעשות את הנסיעה הכי זולה שאפשר. אני מציע לכם גישה אחרת, יותר גמישה וכנראה שגם יותר חסכונית. אנחנו לא מדברים על טיול של חודשים לפני, אלא בטווח של ימים/גג שבועות.

העולם הוא גדול ויפה. יש הרבה מקומות בטווח טיסה סביר (של עד 5 שעות) לראות, ולהינות. בכל הפעמים שתכננתי חופשה כזו, השיקול שלי היה בין שני פרמטרים : עלות טיסה ומזג אוויר.

הייתי מתחיל ע"י בדיקה של טיסות (בהמשך), לראות לאן יש טיסות זולות, ואז בדיקה של מזג אויר בתקופה של הטיסה. לראות האם השילוב של השניים באיזור אליו אנו רוצים לטוס (או במרחק של עד שעתיים שלוש נסיעה מהשדה תעופה של היעד) הוא כזה שהופך את עסקת החבילה לכדאית.

יש עונות בשנה שיש בהן הפתעות, וככה טסנו לברצלונה באמצע ינואר ל- 19 מעלות עם שמש וטפטוף קל בבוקר. מושלם. זה התחיל מבדיקה של מזג אוויר בהצלבה עם טיסות.

אל תהיו נוקשים עם היעדים, אתם תופתעו לטובה, וגם תרגישו טוב עם העובדה שלא השתגעם, רק בשביל קבעון יעד.

flight-booking-668x288

טיסות

טיסות הן אולי ההוצאה הכי גדולה כשמתכננים נסיעה או חופשה בחו"ל. ככל שיש יותר ילדים והילדים גדלים ככה כרטיסי הטיסה שלהם פחות זולים. יש בסה"כ שנתיים של זמן חסד. בטיסות סדירות המחיר של ילד עד גיל שנתיים הוא כ 10% ממחיר כרטיס מלא, מגיל שנתיים זה קופץ ל 90% ממחיר של בוגר.

הדבר הזה משאיר לכם מעט מרחב תמרון בנסיון למצוא טיסות במחיר שפוי.

מה הן האפשרויות העיקריות שעומדות לרשותכם:

1. חברות סדירות – אל-על, לופטנזה, טורקיש וכו וכו

2. חברות low cost – כמו Wizzair, EasyJet ועוד

3. טיסות שכר/צ'ארטר.

רמת האמינות והדיוק של הטיסות יורדת ככל שעוברים מ- 1. ל 3.  מי שרוצה לדעת מראש בדיוק מתי יטוס, באיזה שעה והכל ברור ילך על טיסות סדירות. בואו נניח, כמו שפתחנו את הפוסט הזה, שיש לכם גמישות מסוימת בתאריכי היציאה / חזרה ויום לכאן או לכאן לא ירעיד את עולמכם.

אני רוצה להתרכז בנושא הטיסות דווקא במה שנמצא בין שלושת האפשרויות האלה. מדוע? כי זה לא שחור ולבן תמיד, ואני רוצה לנסות ולהראות לכם כמה מהשיקולים וההבדלים שבין האפשרויות.

airline_logos

טיסות סדירות הן לא תמיד הכי יקרות כמו שנוטים לחשוב. אם מזמינים מראש הרבה זמן אפשר לקבל מחירים סבירים, אבל לא רק. לעיתים יש מקומות מוזלים, מקומות של הרגע האחרון וכו. כשלוקחים חלק מחברות ה low cost ומוסיפים מזוודות ומטען, מגיעים למחיר שהוא דומה למחיר של טיסה מלאה אם לא יקר מזה. זה כמעט קלישאה שלא שמים אליה לב. חברות ה low cost בונות בדיוק על הדבר הזה, שבסוף תגלו שאתם צריכים עוד מזוודה, תהיו רעבים בטיסה ותקנו אוכל, וכו.. ותשלמו עוד קצת. המחירים של חברות ה- Low cost בתקופות העומס עולה כמעט כמו כרטיסים בחברות הסדירות המלאות. לזוג או תייר בודד חברות ה Low Cost בהחלט עשויות להיות כלכליות, אבל למשפחה הן עשויות להתגלות כמאתגרות מעט, ככל שהמרחק גדול יותר והמשפחה גדולה יותר.

לכן, בהחלט שווה לבדוק ולהשוות בין כרטיסים של חברות סדירות ל Low Cost ולראות אם זה משתלם, בעיקר כתלות בציוד שאתם רוצים לקחת.

easyJet+aircraft

בין הסדירות ל LowCost יש לכם את ארקיע וישראייר שמציעות טיסות סדירות ליעדים נבחרים במחירים שבהחלט יכולים להיות אטרקטיביים ושווים בדיקה. חלק מהטיסות כוללות מטען ואוכל, חלק לא, וחשוב לבדוק ולשים לב, ולשקלל את זה בשיקולים שלכם. שווה לבדוק באתרי הבית שלהם, אבל תופתעו שלעיתים המחירים הטובים על הטיסות שלהם דווקא ימצאו באתרים אחרים של משרדי נסיעות (כמו שתקראו בהמשך).

ומה לגבי טיסות שכר, הידועות בשמן העממי צ'ארטר?

למי שלא יודע מה זה בדיוק טיסות שכר, אני אסביר בקצרה שמדובר בסה"כ בחברה שחוכרת מטוס וצוות לטיסה הלוך חזור ליעד מסוים. החברה מציאה את המושבים לסוכניות הנסיעות השונות וממלאת את המושבים במטוס באמצעות חברות התיירות השונות שמציעות את הטיסה ו/או חבילה עם מלון.

מה זה אומר? שיש להם גמישות עם המחירים, כי המטרה למלא מושבים בטיסה הספציפית, כל כיסא ריק הוא כיסא מבוזבז, כי הטיסה היא בתשלום חד פעמי.

הרבה חושבים שטיסות שכר הן זולות, וזה דווקא לא כל כך נכון בשנים האחרונות. הרבה מטיסות השכר לא זולות, ומתמלאות מהר מאד באמצעות חבילות וטיולים מאורגנים.

בנוסף, לכך שהן לא זולות, הרבה פעמים הן בשעות לא נוחות, בעיקר עם ילדים קטנים. הסיבה היא שהמטרה היא למקסם את זמן החו"ל של הטיסה. תטוסו באמצע הלילה, תנחתו ביעד על הבוקר ויהיה לכם יום שלם, וקצה השני של החופשה, תטוסו בלילה חזרה ב 23 בלילה, וככה תרוויחו יום לפני הטיסה. אבל, יש כאן אבל. כדי לטוס ב 4-5 בבוקר, מאבדים את הלילה  שלפני בהגעה לשדה התעופה, והיום שאחרי נראה בהתאם, עם עיניים אדומות וקריסה מוקדמת.. המראה ב 23 עם ילדים ישנים בבדיקות הביטחון, והחזרה לארץ ונחיתה ב 4 לפנות בוקר בנתב"ג היא לא תענוג גדול גם כן, לא עם ילדים. בשיקולי בחירת היעד, בעיקר עם ילדים קטנים, שווה להתייחס לנקודה הזאת ולנסות לבחור יעד וטיסות כאלה שתגיעו ותחזרו בצורה שפויה (יחסית).

כולם גם מכירים את העובדה שההמראה והנחיתה של טיסת שכר יכולה להשתנות בשעות עד יום שלם (אם לא יותר במקרים נדירים), ולכן חייבים מידה מסוימת של גמישות עם טיסות שכאלה. מה שהרבה לא יודעים זה העיזים שמופיעות בזמן הטיסה כמו עצירה לשעה בשדה תעופה באמצע הדרך. בדר"כ מודיעים על זה יום לפני הטיסה, ולא מספרים לכם אם לא תשאלו. יחד עם זאת, זה אחד הדברים שמאפשרים לטיסות להיות זולות לעיתים, כי חניית ביניים מאפשרת למטוס לטוס בשעות מסוימות בין טיסות של חברות סדירות בשדות תעופה. חשוב שתהיו מודעים לזה, בעיקר כדי שלא תתעצבנו סתם. תזכרו שבטיסת שכר יש עיזים. זה לא אסון, ולא הורס, אבל זה יכול להיות מתסכל מעט. תגייסו סבלנות ואורך רוח, בעיקר אם הטיסה הייתה זולה.

ומה אני עושה?

kavei

אני גיליתי לפני שלוש שנים משהו מעניין, שאולי חלקכם מכירים כבר. חלק ניכר מטיסות השכר בארץ מאורגנות ע"י חברה שנקראת "קווי חופשה". הם אלה שחוכרים את המטוסים או שיש להם גישה מוקדמת להרבה טיסות, ואז דרך הגוליברים, דקה ה-90 ושאר משרדי הנסיעות משווקים אותן או כרטיס שכר או כחבילה עם מלון. ולכן, אם חשבתם להזמין דרך גוליבר או דקה 90, איסתא וכדומה, תבדקו טוב טוב קודם אצל קווי חופשה (כמו גם ארקיע וישראייר). מאד ייתכן שהסוכנות שעליה הסתכלתם (איסתא,גוליבר, אשת טורס וכו) היא בסה"כ עוד יד בדרך שלוקחת מכם עוד כמה דולרים, ואפשר להזמין מקווי חופשה ישירות את הטיסות בעיקר. שימו לב, בטיסות שכר אין מחיר מיוחד לילדים, כל מושב עולה אותו מחיר.

נכון, לקווי חופשה יש היסטוריה, כמו לכל מי שמתעסק בתחום, וגם בטח שלא מעט לקוחות לא מרוצים, או אולי אפילו קוראים של הבלוג שיספרו על סיוט שעברו איתם או עם חברה אחרת. כולנו ניכווים בשלב זה או אחר. לי יש ניסיון מוצלח איתם, ואני דואג לוודא ולבדוק את הטיסות לפני שאני משלם. זאת אחריות צרכנית שלכם.

אבל יש עוד תגלית מפתיעה. כשחברת אל-על מגלה שיש לה מקומות על טיסות סדירות בחלונות קבועים היא מוכרת X מושבים על טיסה הלוך/חזור ליעד מסוים לקווי חופשה (ואולי לעוד חברות), במחיר של טיסת שכר. קווי חופשה מפרסמת אותה, ואתם מקבלים מושב בטיסה סדירה במחיר של טיסת שכר. מה ההבדל? המחיר יהיה זול משמעותית מטיסה סדירה, ולא תוכלו לקבוע את המושב שלכם (ונדמה לי שגם לא נקודות נוסע מתמיד). חוץ מזה, אתם תשבו במטוס ליד נוסע ששילם מחיר מלא מראש, ותהנו בדיוק מאותו שירות ואותם תנאים של מטען ובטיחות של טיסה סדירה.

Screen Shot 2013-09-26 at 11.56.52 AM

כאשר אתם מסתכלים על טיסות, תסתכלו מי חברת התעופה. אל-על יכול להיות גם טיסת שכר של סאן-דור, אבל גם מקום על טיסה סדירה. לא בטוחים? תתקשרו ותשאלו. אותו דבר עם טיסות של ארקיע, שלהם טיסות סדירות וטיסות שכר.

אין דבר יותר כיפי מלקנות כרטיס טיסה מאד זול ולטוס בטיסה סדירה שבה השעות ברורות, הצוות ברור, ואתם מרגישים שאתם בידיים טובות, בלי חניות ביניים מיותרות ועיזים. שימו לב וחפשו את הטיסות האלה, הן שוות במיוחד, בעיקר אם המחיר טוב. אנחנו טסנו כך לרומא ב 300$ בערך לחמישי עד שני.

מה קרה בחופשה האחרונה שארגנתי למשפחה של גיסתי?

הכיוון הכללי שלהם היה לסלובניה. בירת סלובניה היא לובליאנה. המשפחה דווקא חשבה לטוס עם Wizzair, שבויים בקונספציה של המחירים הזולים של חברות ה Low-Cost, לנחות בבודפשט ומשם לנסוע לסלובניה (מרחק של 4-5 שעות נסיעה).

המחירים ב Wizzair התייקרו ככל שהתאריכים שבהם רצו/יכלו לטוס התקרבו. שבוע לפני התאריך שבו רצו לטוס המחירים היו כבר גבוהים. נכנסתי לקווי חופשה לבדוק, באחת הבדיקות הראשונות, שעשיתי בשבילם, ואכן מצאתי דרכם טיסה של ארקיע ללא פחות מלובליאנה, ב 280$ לנוסע. המחיר מצוין, כמעט שליש ממחיר של טיסה סדירה וחצי ממה ש WizzAir הציעו, השעות היו נורמאליות (המראה ב 7, טיסה חזרה ב 11) לשבעה ימים (שבת עד שבת), וגם נחסכו להם יומיים של נסיעות. המחיר כלל מזוודות ואוכל. העז הייתה בדמות עצירה של שעה בגרמניה בכל כיוון. אבל זה בהחלט היה ראוי לכינוי דיל-קרוקודיל.

יחד עם זאת, חשוב לציין, שכשאני מחפש, אני עושה סיבוב בכל ה immediate suspects, כלומר, גם כמה חברות סדירות, קצת low-cost, חברות שמציעות טיסות שכר מוכרות כמו קווי חופשה, איסתא, טלהטוס, דקה-90, גוליבר ועוד, לראות שאני לא מחמיץ משהו. לא כל טיסה יש אצל כל ספק.

אחרי שיש לנו דרכונים בתוקף וכרטיסי טיסה הגיע הזמן לטפל בעניין הלינה.

hotel

מלונות ולינה

אם שאלתם את עצמכם מה בעניין חבילות של טיסה ומלון, בעיקר לחופשות קצרות?

כשתקראו את בהמשך על שיטת החיפוש שלי למקומות לינה, זה יסביר לכם את הגישה שלי לעניין הלינה. אם אני יכול, אני מעדיף להמנע מלהזמין חבילות שכוללות טיסה ומלון. הסיבה העיקרית היא שקודם כל שזה מתאים בעיקר לזוגות, לא למשפחות (למעט הכל-כלול ביוון והאיים שלה לסוגיהם). כמו שכבר ציינתי מעל בסה"כ מדובר בהסכם בין חברות תיירות למספר מאד מצומצם של מלונות במחירים סבירים אבל בהחלט לא הכי טובים שאפשר להשיג. החברות מקבלות מחברות טיסות השכר את המקומות, ואז משדכות את זה למלונות שעובדים איתן ומשווקות לכם חבילה שכוללת או לא העברות למלון (שימו לב היטב).

בשנים האחרונות הזמנתי רק טיסות ואת עניין הלינה סגרתי לבד. מדוע?  גם מהסיבות הנ"ל שהאפשרויות של חברות התיירות הן מוגבלות, ולרוב הן בינוניות למדי או יקרות מדי. הסיבה השניה היא שברגע שמקבלים מעט יותר עצמאות עם הזמנת לינה, נפתח עולם חדש ושלם של אפשרויות שאולי לא הכרתם. במידה ותכננתם על עיר גדולה, אם אין העברות (הסעה מהשדה לעיר), צריך לשים לב מה החלופות שיש לכם (תחבורה ציבורית, וכו).

אנחנו לא אנשים של עיר גדולה לאורך זמן. הרבה פעמים אנחנו מחפשים לצאת ולהסתובב דווקא מחוץ למרכז התיירות הגדול. ברגע שיוצאים ממרכז העיר אפשרויות לינה לא רק שמתרבות אלא גם מוזלות בסדרי גודל. לא רק זה, גילינו כבר כמה פעמים שרכב ולינה בפרבי / מחוץ לעיר, עשוי לצאת יותר זול, מאשר מלון בינוני בעיר. רכב גם נותן לכם גמישות לטייל בסביבות העיר / מחוצה לה, וגם מאפשר לכם כניסה נוחה לעיר ולינה זול מחוץ לעיר. אנחנו היינו מגיעים לתחנת מטרו, חונים לידה ונכנסים לעיר להסתובב. עשינו זאת בברצלונה, רומא, מילאנו ועוד. לא התאכזבנו מהבחירה הזאת. אם זאת הייתה נסיעה של 3-4 ימים קצרה, אז בילינו בדר"כ חצי יום עד יום בתוך העיר (בהתחלה או בסוף) ושאר הזמן בטיול מחוץ לעיר בטווח של שעה / שעה וחצי נסיעה גג. אם אתם אנשי עיר גדולה, וותרו על הרכב, וחפשו מלון מתאים.

עכשיו, כשאנחנו יוצאים מהנחה שאנחנו לא מזמינים מלונות מחברות תיירות ישראליות, איך יודעים בכלל איפה להתחיל לחפש ומה מומלץ ומה לא?

כאן נכנסת כמובן "חוכמת ההמונים". להעזר בכלים שיש היום ברשת כדי להבין יותר טוב מה מומלץ ומה לא, מה כדאי ומה לא. אני אנסה לתת לכם את המתודלוגיה שלי בחיפוש שכזה, אבל כמובן שיהיו שיצינו אתרים נוספים, שיטות נוספות, וכו.. יש הרבה אפשרויות ולא מעט כלים ואתרים שמאפשרים לכם לחפש לינה.

נפתח בסיפור ששמעתי פעם: בחור שנהג במדבר, עצר לאינדיאני שעמד בצד הכביש, מחכה לטרמפ. אחרי כמה שעות נסיעה האינדיאני מבקש ממנו לעצור בצד. הבחור עוצר, האינדיאני יוצא ומתיישב בצד הכביש. הבחור מחכה ברכב כמה רגעים, ואז יוצא לאינדיאני ושואל אותו מדוע ביקש לעצור והתיישב בצד הכביש. האינדיאני אמר לו "נסענו הרבה שעות, הגוף הגיע, אבל עכשיו אני מחכה לנשמה שתגיע גם".

סיפור נחמד, אבל איך הוא קשור לענייננו? קשור מאד, שכן אחד הטיפים החשובים שלי, הוא תמיד לדאוג לסגור את הלילה הראשון מראש, עוד מהארץ. אם אתם משפחה, זה כמעט מובן מאליו, אבל גם אם אתם ספונטנים וזוג ללא ילדים. לחפש לילה ראשון, בעיקר אם הטיסה הייתה בשעה לא נוחה, זה לא תענוג גדול.

לכן, אני בדרך כלל מחפש מלון או (B&B (Bed & Breakfast בקרבת שדה התעופה, גג 45 דקות נסיעה.  להגיע, להתארגן, להתמקם. אחרי המתח של יום הטיסה, צריך חצי יום כדי לתת לגוף ולנפש קצת להרגע. בעיקר אם מתכננים נסיעה ארוכה ליעד אחר. הנסיעה בבוקר שאחרי הגעה היא שונה בסדרי גודל באיכותה מנסיעה ארוכה ביום הנחיתה, וכך גם היכולת להינות מהדרך, שהיא חלק לא פחות חשוב מההנאה בחופשה. לכן, עשו לכם הרגל לעשות לילה ראשון יחסית קרוב ברדיוס לא ענק מאיזור הנחיתה. זה לא חוק ברזל, יש כאלה שאוהבים זבנג וגמרנו. יחד עם זאת, אנחנו מצאנו זאת מאד מועיל, שלא לשכוח שעם משפחה זה יותר מורכב, והילדים בהחלט צריכים שהנשמה תשיג את הגוף. גם אתם.

מאיפה אני מזמין ללילה הראשון?

booking

כאן מגיע הכלי הראשון שאני נוטה להשתמש בו והוא booking.com. יש הרבה אתרים להזמנת מלונות, ויש הרבה כאלה שגם עשויים להציע מחירים סבירים כמו cheaptickets.com, expedia.com, kayak.com ועוד. אלה אתרי נסיעות שמתמחים בהזמנות אינטרנטיות, אבל הם יותר מתאימים לנוסע העיסקי או לכאלה שרוצים לשכון בתוך ערים, בתשתית ובמערכת שלהם. בשנים האחרונות יש סטארט-אפ חדש שנקרא Airbnb ומאפשר למצוא דירות זולות גם מסחריות וגם של אנשים שמשכירים באופן פרטי. הרבה נוטים להשתמש בו, ומדווחים על בחירות מצוינות במחירים טובים מאד. הוא אופציה לא רעה, בעיקר לחפש דירות בערים גדולות, לטעמי.

הסיבה שאני דווקא בוחר booking.com היא מכלול של כלים ותוכן שהופכים אותו ל Sure Shot. הבחירה הבטוחה, אבל לא בהכרח היקרה. כשאתם עושים הזמנה מ booking.com אתם יכולים להיות בטוחים שההזמנה שלכם תכובד. לא קרה לי, ולו פעם אחת שהאתר הזה אכזב אותי במובן הזה. זה דבר שהוא מאד חשוב ללילה הראשון, בעיקר במדינות שהן לא דוברות אנגלית רהוטה, כי לסגור עם גרמני/צרפתי/פולני/סלובני וכו על צימר בטלפון או במייל, והוא הבין/לא הבין אתכם נכון, הגעתם ופתאום הפתעה, כאן זה לא יקרה.

אבל מה בכל זאת הופך אותו לכלי כל-כך טוב בעיני? ובכן, זה הוא שילוב של כמה דברים:

1. האמינות – הזמנה היא הזמנה, והיא מכובדת.

2. מגוון – אדיר של מלונות, בתי הארחה, וילות, צימרים ועוד

3. ביקורות – הוא לא נופל מ tripadvisor שגם אליו אני אתייחס, ואני נעזר בו המון כדי ללמוד על המקומות שבהם אנו שוקלים לישון

4. מחירים – המחירים שלו בדר"כ יותר טובים מבאתרים של המלונות עצמם.

5. אפשרויות מיון וחיתוך לפי קריטריונים – והם ברורים מאד (למשל כשאתם רוצים לנסוע עם ילד וצריכים מיטת תינוק, זה דבר שקל מאד לעשות דרך booking.com).

6. השימוש במפה ומיפוי מקומות לינה לאפשר חיפוש גאוגרפי וטופוגראפי.

אני מתאר לעצמי ששכחתי עוד כמה מעלות של האתר, אבל אלה העיקריים.

אז איך אני מחפש את הלילה הראשון (ולעיתים גם האחרון שאליו אתייחס) יש לי שלושה קריטריונים לחיפוש הלילה הזה: מחיר, דירוג/ביקורת ומיקום.

Screen Shot 2013-09-25 at 3.51.25 PM

אני נכנס לאתר ומחפש לילה לעיר שבה נוחתים, בתאריך של יום הנחיתה. מהר מאד יוצאת רשימה של מלונות. אני משתמש בשני מיונים, גם לפי דירוג (של האתר ושל מבקרים שזה לא אותו דירוג), וגם לפי מחיר. מתחיל לקבל מושג על השמות המרכזיים שבהם אני נתקל. אני מתחיל לקרוא ביקורות ולחפש ולמיין ביקורות על מקומות מהשבועות, גג חודשים אחרונים.

Screen Shot 2013-09-25 at 4.07.43 PM

אני עובר לתצורת מפה, ומתחיל לעבור על אתרים שמסומנים בקרבת העיר ולראות האם המחיר / דירוג נראה כזה שיהיה מעניין, ואז נכנס למלון שמעניין אותי ובודק אותו יותר לעומק.

Screen Shot 2013-09-25 at 3.52.52 PM

אני גם בודק את מרחק הנסיעה משדה התעופה ב maps.google.com, כדי לראות שזה אכן בטווח סביר למה שתכננתי.

Screen Shot 2013-09-25 at 4.10.46 PM

אני נוטה גם לעשות השוואה עם הביקורות ב TripAdvisor, להציב מידע. Tripadvisor היה במשך שנים האתר המוביל לביקורות על מלונות.  ב booking.com יכול לעשות review למלון, רק מי שהזמין דרכם, ואושר כהתאכסן במלון (ע"י המלון עצמו מול booking.com), בזמן שב TripAdvisor יכול לעשות ביקורת כל אחד, בין אם באמת ישן או לא במלון. אין להם דרך לדעת. לכן, בשנים האחרונות, אני נזהר מעט מהביקורות ב TripAdvisor, כי הן לא בהכרח תמיד אמינות.

Screen Shot 2013-09-25 at 4.06.36 PM

בנוסף, חשוב לקחת חלק מהביקורות בשני האתרים באופן מוגבל, ולהקדיש מעט זמן לרפרף ולקרוא, לא להסתכל רק על הדירוג ולפסול. תיירים אמריקאים למשל עשויים לתת ציון 4 מתוך 10 רק כי "הפקיד בקבלה לא היה חייכן", או שמסעדת המלון (בה לא תאכלו אף פעם) לא מספיק טובה. ובאופן כללי, מי שכבר טורח לכתוב ביקורת, פינה לזה זמן והקדיש לזה הוא אדם ביקורתי מיסודו. זאת גם הסיבה שיש יותר ביקורות שליליות מחיוביות, ברוב האתרים האלה. ריבוי ביקורות שליליות צריך להדליק נורה אדומה, העדר הרבה ביקורות חיוביות לא בהכרח אומר דברים רעים, אבל בהחלט עדיף למצוא איזשהי ביקורת מהזמן האחרון שהיא חיובית וברורה (לא רק ציון).

אל תפחדו להשתמש ב booking.com. הוא אתר חזק מאד ואמין מאד. אני, אגב, מבקש לראות את המלונות לפי המטבע המקומי, כדי שלא יחכו לי הפתעות כשאגיע.

Screen Shot 2013-09-26 at 1.26.13 PM

עוד טיפ הוא שהמלונות בעיירות שכנות לעיר הגדולה או בפרברי העיר יכולים להיות ברמה מאד גבוהה וזולים בסדרי גודל ובעצמם לספק הנאה גדולה. ככה גם בפרברי רומא, וגם 10 דקות מברצלונה מצאנו מלונות עיסקיים שכאלה, ואף מלון ספורט/ספא שעלו שליש ממלון בעיר והיו נהדרים, חלקם עם גן משחקים לילדים, וגם קרובים למרכזי קניות / בילוי / אוכל, ככה שלא מצאנו את עצמנו באמצע שום מקום. זה דבר שקל יחסית לבדוק באמצעות המפות של גוגל. לשים את המלון על המפה, ולבדוק מה יש מסביב.

סגרנו את הלילה הראשון, מה עושים עכשיו עם שאר הלילות? לפני שנמשיך לשאר הלילות, שתי מילים לגבי הלילה האחרון. זה כמובן מאד תלוי מתי הטיסה חזרה, אבל אני נוטה להעדיף לבלות את הלילה האחרון במרחק סביר משדה התעופה. מרחק דומה לזה של הלילה הראשון. מדוע? מסיבות ברורות, שזה מוריד לחץ של התארגנות ביום הטיסה, וסיכויים להתקע לבעיות תנועה בלתי צפויות. אני דייקן ומעט פרנואיד בדברים האלה. לכן, אלא אם מדובר בנסיעה קצרה של סופשבוע, שבה נמצאים גם ככה בקרבת השדה/עיר, אני נוטה להזמין לילה גם בהתחלה וגם בסוף באותו מלון שכבר עשיתי עליו "תחקיר" בחיפוש. אם אתם עושים נסיעה קצרה וגם ככה נמצאים בטווח של 40-50 דקות מהשדה, אז אין לזה ממש משמעות אם זה יהיו אותו מלון/אכסניה. ללילות האלה רצוי לבחור מקום עם ארוחת בוקר, כי לא תמיד או יודעים איפה יש סופר, ומספיקים לקנות ולהתארגן, וגם זה חוסך לוגיסטיקה מסובכת של קניות בהגעה, ואוכל אחרי שחיסלתם את המאגרים בסוף הטיול, דקה לפני נסיעה לשדה התעופה.

ומה לגבי שאר הימים? אם אתם נוסעים לקוויקי של שלושה לילות אז התורה מעל נכונה לכל החופש.  יחד עם זאת, בין אם מדובר בנסיעה לחופשה ארוכה של שבוע או יותר, ובין אם מדובר בחופשה בסביבת עיר, בשביל לינה שכזו אנחנו נוטים לחפש צימרים, B&B ופחות מלונות. הסיבה היא קודם כל שאנחנו יותר אוהבים סביבה כפרית ו/או עיירות ופחות ערים, שם נמצאים המלונות בדר"כ, ובנוסף המחירים של מקומות לינה כאלה עשויים מצד אחד להיות בסד"ג יותר זולים ממלון גדול, ובאותו זמן לספק איכות וחוויה ואיכות גבוהים בהרבה מכאלה של מלון עירוני סטנדרטי.

מי שדבק במלונות, טוב לו שימשיך עם booking.com או אתרים דומים. מי שרוצה לחפש צימרים ו/או B&B או בתים להשכרה, צריך כאן כבר מעט יותר מיומנות כדי לצוד את העסקאות השוות באמת.

לפני שניגש לאיך מחפשים, חשוב לדעת מה אתם מחפשים. כמה נפשות אתם, איזה מיטות אתם צריכים, אתם רוצים לבשל או רוצים מקום עם אוכל או לא.  B&B,למשל, כפי ששמם מעיד (Bed & Breakfast)  נוטים לתת א.בוקר כוללה במחיר, אבל לעיתים זאת א.בוקר די ענייה, ומי שאוהב א.בוקר גדולות / משמעותיות (כמוני), אולי עדיף לו למצוא מקום ללא א.בוקר ולקנות לבד/לאכול במקום אחר. B&B נוטים גם יותר להיות מתאימים לזוגות ופחות למשפחות. משפחות בדר"כ מחפשות יותר צימרים/בתים להשכרה, שבהם יש את כל האביזרים כמו בית רגיל, וזה דווקא מאד נוח ומאפשר הרבה יותר גמישות.

food-clipart

לפני שנמשיך להזמנת צימרים ובקתות אני רוצה כמה מילים לגבי אוכל, שכן זה קשור לעניין הזמנת הלינה:

אוכל

פתח חלון קטן לעניין האוכל. מבחינה קולינרית, בעיקר באירופה הקלאסית והמזרחית הקרובה לנו (בעיקר אלא שבמטבעות אירו/לי"ש/פרנק), למעט יוון/קפריסין/טורקיה לסוגיהם, הרבה יותר זול לעשות קניות בסופר (שזה גם כיף גדול !) ולבשל בצימר מאשר לאכול בחוץ, שזה יחסית יקר. חווית הקניה בסופר, א.בוקר בצימר במקום מעניין, וא.ערב משפחתית אחרי יום ארוך הם תענוג לא פחות, אם לא יותר, מאכילה יקרה במסעדה בינונית. אנחנו מצאנו את עצמנו מאד מאד נהנים מקניות בסופרים הענקיים, ומהמבחר האדיר, וגם הכיף שאתה יודע מה יש לך בצלחת, ואתה לא צריך להאבק עם תפריט זר, מלכודות תיירים, ג'אנק פוד ושאר מרעין. קניות מרוכזות חוסכות כסף, והופכות אותך ליותר גמיש מבחינת תנועה ופחות תלוי וחששן מבחינת אוכל.

יחד עם זאת, כמובן, לא כדאי לוותר על תענוגות של אוכל בחוץ. זה חלק מהעניין.  לדוגמא, אוכל במסעדות באיטליה, יש מסעדות זולות למדי עם אוכל מעולה, ותמיד כדאי לשאול להמלצות, בעיקר דווקא בצימרים ומקומות מחוץ לעיר, בדר"כ זה המלצה של מקומי, ולא המלצה ממומנת. בנוסף, מסעדות מחוץ לערים הן זולות בסדרי גודל ואיכותיות הרבה יותר. באיטליה זכינו לכמה פנינות כאלה בכפרים מחוץ לרומא, כנ"ל בספרד באיזור ברצלונה..

Chalet

הזמנת צימרים, ביקתות ודירות להשכרה

אחרי שסגרנו לילה ראשון, מחפשים את מקום הקבע / ההשתקעות. בגדול, ככל שהמשפחה יותר גדולה, ככה היא פחות ניידת, ולכן יותר נוטים למה שקוראים "טיולי כוכב". בסיס שהוא מקום הלינה ממנו יוצאים לטיולים יומיים וחוזרים לישון בצימר (להלן כוכב). לכן את המקום הזה חשוב לבחור יותר בקפידה. לרוב אנחנו בחרנו מקום אחד, לעיתים שניים. כשהיינו ללא ילדים, נהנו לנדוד יותר, ובילינו שני לילות במקום וזזנו הלאה.

יחד עם זאת, אין ספק שילדים, בעיקר בגילאים החד ספרתיים, צריכים תחנת בסיס. לכן, בשנים האחרונות התחלנו לחפש דירה/צימר/ביקתה שמתאימה, ולמעשה מהווה בית רחוק מהבית.

airbnb

כאן booking.com כבר פחות יעזור לנו והמלאכה נהיית קצת יותר מורכבת. אני אנסה לתת לכם כמה טיפים שעוזרים לי. כמובן שכמו שציינתי יש בימינו את airbnb, ההולך ומתפתח ובהחלט הוא מקום טוב לחפש בו דירות זולות ואפשרויות לינה במחירים מצוינים. הלוואי והפלטפורמה הזאת תתפתח ותגדל עוד. מדובר באינדקס ענק של דירות ובתים להשכרה של כאלה שמעוניינים להשכיר, כאלה שהם לא בהכרח "ביזנס" אבל יש להם דירת נופש פנויה, וחיפשו פלטפורמה להשכרה. האתר הזה מנסה לאגד תחתיו את מה שאני כותב לכם כאן מתחת.

העניין הוא, שלפחות באירופה, הרבה מקומות טובים לא בהכרח מייעדים את עצמם לתיירות דוברת אנגלית, ולכן יש לא מעט מקומות טובים שלא מפורסמים בשפה האנגלית. התמונה מעל של צימר עץ באחו ירוק, היא לא תמונת פנטזיה שרואים באיזה מגזין, היא ברת השגה, וזה הרבה יותר זול ממה שנדמה.

איך אני מחפש? כמה שיטות:

Screen Shot 2013-09-25 at 4.16.07 PM

אני מנסה להעזר במשרד התיירות של אותה מדינה, הרבה פעמים הם מחזיקים מאגר של צימרים ואף מנועי חיפוש מתקדמים. לעיתים הם כל כך מסודרים, כמו השוויצרים, שיש להם אפילו מערכת מאד אמינה של קטלוג ודירוג  כמו bnb.ch. ללא מעט מדינות באירופה יש כאלה. בנוסף, ללא מעט איזורים תיירותיים גדולים יש אתר שמרכז את האופציות לינה, אטרקציות וכו, וגם הוא מקור לא רע לחיפוש. דוגמא: Lake Bled בסלובניה, אינטרלקן בשוויץ ועוד. באתרים מהסוג הזה, הדרך היא בדרך כלל בתקשורת באמצעות מיילים, מה שהופכת את התהליך לקצת יותר איטי. יותר מזה, עשוי להיות שחלק מהמארחים או בעלי הבתים והצימרים לא יודעים/עונים באנגלית. לכן, לא לפחד להשתמש בגוגל translate בשביל לשאול ב"שפה המקומית" האם יש מקום בתאריכים X עד Y.

Screen Shot 2013-09-26 at 3.59.15 PM

אפשר להסתדר גם בלי אנגלית במיילים. כמובן שעוד לפני שאני עושה פניה אני בודק איזה חדרים/דירות יש, מה המחיר, ומסתכל על google maps לראות איפה הצימר ממוקם. אני בודק את זמן הנסיעה אליו משדה התעופה, את זמן הנסיעה ממנו לאטרקציות, כדי לקבל מושג כמה הוא יהיה טוב בתור נקודת בסיס. כמובן שאני לא עושה את זה לכל צימרים, אלא רק לאלה שמגיעים ל short list שלי.

Screen Shot 2013-09-25 at 3.50.06 PM

אפשרות נוספת שאני נוקט בה, כיוון שהאינדקסים האלה לא בהכרח כוללים את כל האפשרויות הוא להשתמש ב Google Maps.הטריק שאני עושה הוא ללכת לאיזור שבו אני מעוניין ללון, ואז לעשות חיפוש על Near by למילה של אכסון כמו chalet, B&B, Hut. בדרך כלל זה מעלה עוד כמה אופציות. לעיתים אני אפילו עושה חיפוש כללי, לא ב Maps על שם האיזור ומילת לינה כמו Chalet, וככה למשל מצאתי את הצימר המדהים שבו המשפחה של גיסתי ישנה בנסיעה לסלובניה. צימר, שלא עלה בשום קטלוג, ושייך לאיזה חוואי מקומי שלא שמע על  airbnb וכדומה..

התמחור של המקומות האלה הוא בדרך כלל סביר ויוצא יותר זול מצימר פשוט בארץ, אבל בדרך כלל התמורה הרבה הרבה יותר גבוהה. אנחנו קיבלנו לא פעם ולא פעמיים צימרים מאובזרים עם צעצועים, מטבח מלא, ועוד.. אני משתדל להסתכל על התמונות, לנסות לראות שהמקום נראה סביר, אני שואל שאלות על מה יש ומה אין, ולהבין את המחיר הסופי לפני ההגעה.

חשוב להבין אם זה צימר בחווה או לא. כי יש גם מלכודות פה ושם, או שאין דברים שהובטחו, ולכן חשוב לנסות לראות או תמונות מאד ברורות, או לפחות איזשהי חוות דעת שתתן לכם כיוון והצלבה שאתם בוחרים נכון.

ברוב הצימרים מהסוג הזה באירופה, אין תשלום מראש, סוגרים תאריך, מגיעים ומשלמים במקום, רצוי במזומן.

ta_logo_tagline_tm_rgb

דרך נוספת שהשתמשתי בה מספר פעמים היא ע"י TripAdvisor. הלכתי ב TripAdvisor לאיזור שבו אני רוצה לישון ומיינתי את המקומות לפי הדירוג. קראתי טוב טוב לראות שהדירוג הוא אותנטי, ומהעת האחרונה, ואז נכנסתי לבדוק מחירים וכו. בדרך כלל, הייתי פונה למקומות האלה ישירות. כך, למשל, ישנו בצימר יפיפה מחוץ לרומא בכפר קטן, צימר שקיבל 5 כוכבים שלמים, עלה חצי מצימר בארץ והיה תענוג.

מה קורה אם כבר מצאתם מקום שנראה לכם ועונה על הקריטיונים, אבל יכול לארח אתכם רק שלושה מתוך ארבעה לילות? כאן יש טיפ, שלא תמיד עובד, אבל בהחלט כדאי לקחת אותו בחשבון. אם אתם מחפשים בתקופה של עומס, הרבה מלאים, אתם לחוצים בזמן, מצאתם מקום טוב אבל הוא יכול לארח אתכם רק לחלק מהלילות? תזמינו. אם אין אלטרנטיבה ראויה, תזמינו. למה?

א) כי עדיף לבלות שני לילות במקום טוב מאשר שלושה במקום בינוני ומטה

ב) כי ברגע שיש מקום לחלק מהתקופה יש סיכוי שישתנה ותוך כדי החופשה או אפילו אחרי שתסגרו, פתאום מישהו יבטל ותוכלו להאריך את השהיה

ג) כי אם למקום יש עוד דירות/צימרים/חדרים, אולי אפשר לעבור חדר. עדיף לעבור חדר באותו מקום טוב, מאשר לעבור עם הרכב (אלא אם כן מתכננים ורוצים זאת, כדי להתמקם באיזור אחר).

באיטליה זה קרה לנו עם מעבר בין חדרים באותו צימר ליד רומא. לאחותה של אשתי זה קרה עכשיו בסלובניה, שהזמינה צימר מעולה שיכל לאכלס אותם רק לשלושה מתוך חמישה לילות. היא התלבטה ואמרתי לה להזמין. תוך כדי שהם שם, מי שהיה אחריהם ביטל, והם האריכו את השהייה. נכון, זה לא תמיד יקרה, אבל אני מחזיר אתכם ל (א), עדיף לבלות חלק בצימר טוב, מאשר כלל לא + אופציה להארכה.

רוב הנסיעות שלנו היו תוצאה של שילוב של כל השיטות שתיארתי מעל. זה כמובן תלוי בכמה מהר הזמנו, כמה היינו לחוצים, איזה תקופה בשנה, מה זמין באותה מדינה, ועם איזה מקורות מידע יש לעבוד. אבל ביחד כל השיטות האלה נותנות כיסוי די רחב של אפשרויות, ועל אף שזה נראה הרבה, זה לוקח יום יומיים של חיפוש בשעות הערב, ויכול לחסוך מאות דולרים / אירו, שכן המקומות הטובים והזולים (יחסית) הם בדרך כלל מסתתרים מחוץ לאתרים דוברי האנגלית, באירופה.

car

רכב

מה לגבי רכב?  כמו שציינתי, אנחנו אישית מעדיפים להיות ניידים, להיות בטבע, ולווא דווקא בערים גדולות. אם גם אתם חובבי שוטטות, אז רכב הוא דבר חשוב. הוא הבסיס הנייד שלכם, המבצר אליו תמיד חוזרים, בין אם לשלושה ימים או שבוע.

כמו שגם הזכרתי מעל רכב שמוציא אתכם מהעיר יכול לחסוך לכם את כל העלות שלו בהפרשים של עלויות לינה מחוץ לאיזור העמוס. ברומא שכרנו רכב בסד"ג של 30 אירו ליום, בזמן שההפרש בין מלון בינוני בעיר לצימר איכותי מחוץ לעיר היה סד"ג של לפחות 100 אירו (אם זכרוני אינו מטעה אותי). אז לא רק שחסכנו כסף, אלא גם יצאנו, טיילנו, ראינו יותר ונהנו מאד.

כמה טיפים מנסיוננו :

CarRetnalLogos

בגדול בעולם השכרת הרכב יש את החברות הגדולות שאתם מכירים: EuroCar,Sixt,Hertz, Bduget, Alamo, National וכו.. ויש את חברות ההשכרה שעובדות מולן ומול משכירים מקומיים כמו אופרן, לאחרונה נחשפתי לחברה מאד זולה בשם Carrent ושאר סוכניות הנסיעות.

בחברות עצמן המחירים די קבועים ושווה לבדוק, בעיקר אם יש לכם "מנוי" באחת החברות. הדבר החשוב ביותר הוא מה שנקרא ביטוח ביטול השתתפות עצמית. מה זה אומר? זה אומר שאם יש נזק לרכב בגלל תאונה שעשיתם שהוא במסגרת ההשתתפות העצמית של הרכב (בדר"כ עד 1500 אירו) הוא מחויב על הנהג השוכר. זה עניין שמאד מייקר את אופציית הביטוח הזאת בחברות הזרות, ובגלל זה לא כדאי לרוב להשכיר מול החברות הגדולות ישירות, במידה ואתם מעוניינים בכיסוי הזה.

Hand with money and toy car

מה עשו החברות הישראליות כמו אופרן ודומיהן? התחכמו ועשו ביטוח כזה, אבל מהארץ. כשאתם מזמינים רכב מאופרן או כמעט כל חברה ישראלית אחרת, אתם מקבלים ביטול השתתפות עצמית, רק מה ששוכחים להזכיר לכם זה:

1) לסרב לקבל הרחבה ביטוחית כשאתם לוקחים את הרכב בחו"ל (כי יציעו לכם, ואתם לא תבינו כי חשבתם שלקחתם את הביטוח הכי מקיף)

2) כי זה קצת מסבך ונשמע קצת מפחיד אבל לא באמת.

מה זה אומר? נגיד והזמנתם רכב באופרן עם ביטול השתתפות עצמית. אופרן היא לא זאת שמשכירה, אתם תקבלו שובר לאחת החברות הגדולות שאיתה היא עובדת במדינה שבה הזמנתם. לדוגמא Sixt בסלובניה. נסעתם לחו"ל.  היה ועשיתם תאונה בחו"ל והעלות היא במסגרת ההשתתפות עצמית, אז אתם משלמים את ההשתתפות ל Sixt. אתם שומרים את הקבלות, חוזרים לארץ, ואז את הקבלות מגישים לאופרן. לאופרן יש ביטוח עם חברת ביטוח ישראלית, והיא אל מול המסמכים האלה מחזירה לכם את הכסף.

הבנתם את התרגיל? במקום להשתמש בביטוח של חברת הרכב עצמה, אתם משלמים לסוכנות הנסיעות ביטוח לחברה ישראלית ואת ההחזר מקבלים בישראל ביחס למה ששילמתם.

לא לדאוג, זה עובד, אבל כן לדעת ולשים לב שיש ביטול השתתפות עצמית, שהוא עובד, ושאתם מכוסים.

tips

כמה טיפים נוספים לנהיגה וניווט:

1. על רכב קודם מקבלים אישור ותשלום צריך לעשות רכב כמה ימים לפני ההשכרה עצמה. לכן, ברגע שיש לכם טיסה, תזמינו רכב, כי לא תמיד יש.

2. תבדקו טוב שהקטגוריה שאתם מזמינים מתאימה לגודל המשפחה. תמיד, אבל תמיד עדיף שיהיה איזה מושב או שניים ספייר לציוד. תזכרו שהרכב הוא הבסיס שלכם. תזכרו גם שזה רכב בקטגוריה, באותה קטגוריה יכולים להיות רכבים מאד שונים זה מזה, ולכן רצוי לתמיד לנסות להזמין קטגוריה אחת מעל המינימום שחשבתם, כדי לא להיות מופתעים עם רכב שאין בו מקום.

3. כשאתם מדברים עם סוכן הנסיעות שממנו אתם מזמינים רכב, או באתר, תבדקו טוב טוב מאיזה חברה אתם מקבלים את הרכב (הרי הסוכן עובד מול אחת החברות), לוודא שאתם לא עובדים מול איזה חברה מקומית לא ברורה, שלא ברור מה הרכבים שלה, פריסת נקודות שירות במקרה של תקלה וכו..

4. אם אתם בטיסה סדירה, אל תקחו כסאות ילדים מחברות ההשכרה, זה עולה הון וחבל על הכסף. קחו אותם איתכם מהארץ. מותר לכם לקחת את זה ככבודה נוספת בטיסות סדירות וגם בחלק מהצ'ארטרים, או שתתכננו את הציוד ככה שתקחו.

5. תזכרו לא לקחת כיסויים ביטוחיים נוספים במדינת היעד, בעיקר אם סגרתם הכל בארץ. החברות הזרות לא יודעות שיש לכם "ביטוח ישראלי" מורחב, ולכן יציעו לכם, אם תגידו להם "אבל יש לנו" הם יעקמו פרצוף ולא יבינו על מה אתם מדברים. החברות הישראליות לא מיידעות את החברות הזרות על התרגיל הזה.

6. תמלאו דלק ליד המלון בלילה האחרון. תמיד יש תחנה, וככה לא שוכחים. (מכיוון שהמלון יהיה קרוב לשדה, כמו שאמרנו, אז גם לא יתרוקן המיכל יותר מדי כשתסעו לשדה).

7. כמו עם כסא לילד, אותו דבר לגבי ג'י פי אס. תעשו לעצמכם טובה, כנסו ל aliexpress ותזמינו לכם איזה מכשיר עם מפות לכל העולם ב 30-40$. או לחלופין, תורידו את iGo לאנדרואיד/אייפון ותשכירו מפה לחודש ב 10$, גם לא יקר, גם מפות מעודכנות וגם חוקי. המכשיר הזה משדרג את החופשה ומציל זוגיות ממשברים. השתמשו בו.

8. עוד לפני הטיסה, תכניסו לג'י-פי-אס את הכתובת הראשונה אליה אתם נוסעים, ורצוי גם שתדעו איך להשתמש בו לפני הטיסה. כשתנחתו עייפים, זה הדבר האחרון שתרצו להסתבך איתו.

9. כשאתם יוצאים משדה התעופה, בדר"כ בחניון מקורה, הג'י פי אס עוד לא קולט. צאו החוצה, תעצרו רגע בשוליים מחוץ לחניון ותנו ל ג'י פי אס למצוא לווינים. השעה הראשונה של הנהיגה בארץ זרה, בעיקר ביציאה מעיר, היא מעט סהרורית, הנשמה עוד לא הגיע, ולכן ג'י פי אס פעיל ומכווין (ליעד שהכנסתם מראש) מקל מאד ומוריד הרבה לחץ, הוא הופך את הנחיתה למאד רכה.

10. אני משתדל להכניס מראש לג'י פי אס את כל נקודות הלינה. כך אני לא אצטרך להתחיל לחפש אותן בזמן שאני שם.

11. בדרך למלון של הלילה הראשון, תנסו לעצור באיזה תחנת דרכים ל-5-10 דקות. זה עוד שלב בתהליך "הנחיתה" של הנשמה, והתאקלמות יותר מהירה.

12. אל תלחצו מדרכי אגרה, ותשתמשו בהן (אם הן לא יקרות מאד)

13. תארגנו לכם קצת כסף קטן למקרה שיש דרכי אגרה.

memsi

14. תבדקו אם צריך רשיון נהיגה בינלאומי נוסף. פעם היה אפשר להוציא בכל מיני תחנות ובדואר, היום אפשר רק בסניפים של ממסי. תבדקו בזמן ותוציאו בזמן אם צריך. עדיף שיהיה, מאשר שלא, יעצור אתכם שוטר שלא מדבר אנגלית ולא תצליחו להסביר לו במה העניין.

15. קחו מטען לרכב לסלולארי, זה תמיד עוזר.

16. תשקלו לקנות סים מקומי בשביל גלישה, במידה ויש לקנות בשדה תעופה או בחנות בדרך.

vacation2

סיכום

התמונות בפתיחה וכאן מעל הן מחופשה שעשינו באנדורה במאי האחרון. חופשה שאורגנה בדיוק בשיטות שתיארתי לכם כאן ויצאה אקונומית למדי (5 ימים על שבועות). בפוסט הזה ניסיתי לעזור לכם, ולתת כמה עצות וטיפים איך אני מטפל במשולש הבסיס של נסיעה משפחתית שכזו שכולל טיסה-לינה-רכב. זה הבסיס שממנו הכל יוצא..  כל דולר או אירו שתחסכו בו ביעילות, בלי להתפשר על הדברים שחשובים לכם, יהיה דולר או אירו שתוכלו להוציא על דברים אחרים, או לא להוציא כלל כי אין לכם.

את שלושת האלמנטים האלה צריך לסגור מראש, לפני הנסיעה, כדי שיהיה שקט. ברגע שברשותכם שלוש אבני הבסיס האלה, כל השאר זה רק תלוי בכם איך תנצלו את הזמן, ותעשו את מה שאתם אוהבים לעשות. זה לא חייב להיות מאד יקר, ובהחלט אפשר להיות יעיל וחסכוני.

נכון, חופשה שכזו היא לא דבר שכל משפחה יכולה להרשות לעצמה. אבל מי שיכול, או לחלופין רוצה ורוצה להיות יעיל, חסכוני ואולי דווקא כן להצליח לארגן חופשה שכזו ולהוריד עלויות, יכול להיות שיצליח באמצעות חלק מהטיפים שנתתי כאן, לארגן חופשה במחיר שיפתיע גם אותו. כן, זה דורש מעט התעסקות למי שלא מיומן, ובהחלט החסכון בכסף מתבטא בעובדה שזה דורש לשבת ולחפש מעט את ההזדמנויות, כמו שמחפשים בגד בשוק. אבל זה אפשרי, זה לא כל כך מסובך וכשמצליחים ומוצאים דברים טובים, חוסכים הרבה כסף וזה מאד מאד כיף ומתגמל.

מקווה שמצאתם את הפוסט הזה מועיל. כמו שכתבתי, אני בטח לא היחיד שיש לו טיפים, ויש עוד טיפים רבים וטובים אחרים. כמובן שאתם מוזמנים ומוזמנות להוסיף מהידע והטיפים שלכם למטה.

חופשה נעימה

רן

8 תגובות

  1. תומר הגב

    וואו. מעולה! תודה.

  2. יוני הגב

    אם שוכרים רכב כדאי לברר איפה יש תחנות דלק זולות

  3. Dimsho הגב

    מפורט להפליא ומכיל מידע רב!
    תודה רן

  4. מירב הגב

    שלום רב,
    מאוד מאוד נהנתה לקרוא את הבלוג שלך. הוא מעניין, מועיל מאוד לדעתי הכרחי לכל משפחה שנוסעת לחו"ל. חבר מהעבודה סיפר וכך הגעתי.
    רציתי לדעת האם טיסה נכון להזמין ברגע האחרון או חודשים מראש. מדובר על טיול לשבועיים ל5נפשות כמובן ילדודס בעסקה.
    שנית אשמח מאוד לקבל המלצות על לינה בסלובניה הזכרת בכתבה…. אם זה בסדר מבחינתך.
    רוב תודות,
    מירב

    • ranpergamin הגב

      מירב

      קודם כל תודה על המחמאות.

      לגבי טיסה, זה תלוי כמה אתם ספונטנים וכמה גמישים בתאריכים.

      יש טרייד אוף: טיסות סדירות ככל שמזמינים מראש הן יותר זולות , מצד שני טיסות צרטר או מבצעים יותר זולים.

      הייתי אומר של תאריכים קבועים להזמין מראש. לחופשה ספונטנית. שאתם מוכנים גם
      אולי שלא תצא לפועל
      אפשר להיות ספונטנים

      לגבי הצימר בסלובניה אני אשלח לך מייל בנפרד

    • ranpergamin הגב

      אגב, לאחותה של אשתי זה היה ממש מעכשיו לעכשיו והייתה להם גמישות.

      הם 6 נפשות ככה שזה אפשרי, אבל צריך להיות גמיש ומהיר בהחלטות.

  5. יוני הגב

    בתקווה שליד המלון יש תחנות דלק זולות

  6. יוני הגב

    אם תשכרו רכב כדאי שגם תהיה לכם דרך להשיג דלק בזול

השארת תגובה